100-годишна жена, която продължава да работи, споделя най-добрия съвет за дълга и щастлива кариера


100-годишна жена, която продължава да работи, споделя най-добрия съвет за дълга и щастлива кариера
Снимка: iStock

12175

Джейн Бърнс не е планирала да работи докато навърши 100 години, но през повечето сутрини тя пътува по 20 минути от дома си в Синсинати до Мейсън, Охайо, за да започне смяната си като кроячка на платове на непълно работно време в магазина на Joann Fabric and Crafts. 

Тя работи в магазина от 26 години и това все още е един от любимите ѝ неща, които да право през свободното си време. "Харесва ми това, което правя, затова искам да продължа да го правя", казва тя. "Ще работя толкова дълго, колкото мога, или толкова дълго, колкото ме приемат."

Бърнс, която на 26 юли навършва 101 години, започва да работи в магазина през 1997 г., само няколко месеца след смъртта на съпруга си Дик. Дъщеря ѝ, Дона Бърнс, работи в магазина на непълно работно време и я препоръчва за тази позиция, смятайки, че това може да я разведри от случилото се със съпруга ѝ.

Столетницата, която е била счетоводител през по-голямата част от кариерата си, се опитва да се пенсионира няколко пъти през 70-те и 80-те години, но само след няколко месеца се връща на работа, защото ѝ липсват обядите с колегите и всички други навици, които са били неизменна част от ежедневието ѝ. 

"Харесва ми да разговарям с всички, с които работя, и да се срещам с клиентите, които са много мили", казва тя, "дори ако някои от тях се изненадват, че ме виждат на масата за рязане."

В крайна сметка няма тайна за по-дълъг и по-щастлив живот, казва Бърнс, но "работата ми помогна".

Нейният кариерен съвет №1 

През нейната кариера, продължила десетилетия наред, Бърнс е разбрала, че всички "най-добри работни места" имат една обща черта: приятни колеги.

"Важно е да намерите хора, които са приятелски настроени и любезни", казва тя.

В Joann's Бърнс е завързала близки приятелства с някои от колегите си, включително с Маги ХъсВар, студентка в университета "Thomas More", която я въвежда в TikTok по време на почивка за по кафе.

Евтиното излиза скъпо: За какво богатите хора никога не харчат парите си?

Двете са направили няколко TikTok-а заедно, едните от които танцувайки в стаята за почивка на магазина, а другите разговаряйки за някои от любимите спомени на Бърнс (например как е срещнала съпруга си) на касата. Един от видеоклиповете има над девет милиона гледания.

Миналото лято колегите ѝ я изненадват с парти по случай навършването на 100 години. 

Добрите работни взаимоотношения не само правят работата ви по-приятна - те могат също така да ускорят протичането на времето, което според Бърнс може да ви помогне да живеете по-дълго.

"Заетостта ви пречи да се фокусирате върху болките и страданията си", казва тя. "Така е по-лесно да продължите."

Подкрепен от Харвард трик за по-щастлива работа

Съветите на Бърнс за кариерата са подкрепени от 85-годишно проучване на учени от Харвард, което установява, че положителните взаимоотношения са тези, които правят хората щастливи през целия им живот. 

Това важи и за работата ни: Проучването установява, че най-нещастните професии обикновено са най-самотните и включват повече независима работа, отколкото междуличностни отношения, или изискват нощни смени, като например шофиране на камион и нощна охрана.

"Положителните взаимоотношения на работното място водят до по-ниски нива на стрес, по-здрави работници и по-малко дни, в които се прибираме у дома разстроени" - пишат двама от изследователите, д-р Робърт Уолдингер и д-р Марк Шулц, в своята книга "Добрият живот". "Освен това те просто ни правят по-щастливи."

Източник: CNBC

28-годишен милиардер: Тези две качества, които всички притежават, са в основата на успеха

Детегледачка на супербогатите: Ако искам мога да работя само 2 месеца в годината

Милионер: Това са 5-те най-лоши житейски съвета, които младите хора получават от родителите си

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички