Заради туристическия бум: Европейска страна строи ново международно летище


Заради туристическия бум: Европейска страна строи ново международно летище
Снимка: iStock

5252

Португалия ще изгради ново международно летище заради бума в туризма. То ще бъде построено в Алкочете, на 34 км от Лисабон, на другия бряг на река Тежу, обяви министър-председателят Луис Монтенегро след десетилетия обсъждане на различни варианти за местоположението, пише Independent.

Новото летище ще бъде изградено на мястото на военно летище в Алкочете, на около 40 км източно от Лисабон, и трябва да е готово до 2034 г. Това местоположение е избрано от независима техническа комисия, проучила няколко възможности.

Министърът на инфраструктурата Мигел Пинто Луз каза, че проектът ще струва до 9 млрд. евро, които ще дойдат от европейски фондове, публично-частни партньорства и летищни тарифи, а не чрез държавния бюджет.

Новото летище ще замени лисабонското летище Humberto Delgado, което е близо до центъра на града, но то ще бъде разширено, докато новият проект е в процес на строеж.

Снимка: iStock

Властите посочиха, че ще бъде изградена и дълго отлаганата високоскоростна влакова връзка между Лисабон и испанската столица Мадрид до 2034 г.

Португалия преминава през туристически бум, който привлече рекорден брой посетители. Чужденците, отседнали в местни хотели, направиха първото тримесечие на 2024 г. най-доброто в историята.

„Правителството вижда наличието на едно-единствено летище като по-подходящо решение за стратегическите интереси на страната“, според премиера.

Правителството заяви, че ще започне преговори с летищния оператор ANA, собственост на френската строителна фирма Vinci. ANA вече има концесия за ново летище в района на Лисабон.

Властите съобщиха още, че ще започнат преговори с летищния оператор ANA – собственост на френската строителна фирма Vinci. ANA вече има концесия за ново летище в района на Лисабон.

Снимка: iStock

За да може пътниците да стигнат по-бързо до центъра на града от новото летище, над река Тежу ще бъде просторен трети мост. Все още обаче не е решено дали той ще бъде само за влакове или и за превозни средства.

Обявените планове на новото дясноцентристко правителство на малцинството, което спечели изборите само преди два месеца, идва след няколко проучвания и десетилетия на нерешителност.

Туристическата индустрия е все по-разочарована от мерките на властите през последните няколко години, тъй като главното летище на Лисабон работи на пълен капацитет.

„Надявам се, че това е окончателно решение и няма да бъде поставено под въпрос от други правителства – нещо, на което за съжаление сме свидетели през последните години“, посочи Франсиско Калейрос, ръководител на Португалската конфедерация по туризъм.

Източник: Independent

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Над 60 места по света начисляват туристическа такса и продължават да нарастват

Свръхтуризъм: Град поставя двуметрова ограда, за да блокира популярно място за селфита

Протести във Венеция, след като входната такса за еднодневни туристи влезе в сила

Влизат в продажба билетите за входната такса до Венеция. Какво трябва да знаете?

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички