Влизат в продажба билетите за входната такса до Венеция. Какво трябва да знаете?


Влизат в продажба билетите за входната такса до Венеция. Какво трябва да знаете?
Снимка: iStock

9141

От 25 април Венеция въвежда широко обсъжданата входна такса за дневни туристи. Таксата се обсъжда от години. През 2024 г. тя ще се прилага пилотно само в определени дни от натоварения сезон, между 25 април и 14 юли.

Дори и да нощувате в града на тези дати, ще трябва да се регистрирате, въпреки че няма да плащате така, отбелязват от CNN. За целта на 16 януари местните власти пуснаха онлайн платформа за резервации.

Ето всичко, което трябва да знаят туристите, преди да пътуват към Венеция:

Снимка: iStock

Кога влиза в сила входната такса?

Тя ще се дължи за 29 дни между 25 април и 14 юли. Датите са както следва:

• 25-30 април

• 1-5 май

• 11-12 май

• 18-19 май

• 25-26 май

• 8-9 юни

• 15-16 юни

• 22-23 юни

• 29-30 юни

• 6-7 юли

• 13-14 юли

Таксата ще се плаща за дневни посещения от 8.30 до 16.00 часа. За 2024 г. тя е в размер на 5 евро на човек на ден.

ОЩЕ: Един от най-посещаваните италиански градове въвежда дневна такса за туристите

През тази година градът освободи от такса пътуващите до повечето острови в лагуната, включително туристическите центрове Мурано и Бурано, както и до плажния Лидо. Въпреки това повечето посетители на Мурано и Бурано ще трябва да платят таксата, така или иначе, тъй като пристигат с фериботи.

Хората, преминаващи през Piazzale Roma (крайната автобусна спирка), Tronchetto или Stazione Marittima (където още акостират малки круизни кораби), ще бъдат освободени от плащане, стига да не пресичат Стария град.

Снимка: iStock

Какво и как да платите, ако сте на еднодневна екскурзия във Венеция?

Местните власти пуснаха онлайн платформа, която ви позволява да предплатите дневното си посещение. Трябва да изберете възможността „плащане на таксата“, след което да посочите вапата дата и броя на туристите, включително деца под 14 години (за които посещението е безплатно).

След въвеждането на имената на пътниците над 14 години ще имате 10 минути за плащане. Когато сте готови, ще получите документ по имейла, в който са посочени инициалите ви, кодът за резервация, резервираният ден или дни и QR код. Можете да го разпечатате или да го покажете на телефона си при проверка.

На „билета“ са указани различните градски пропуски, които можете да купите, както и глобите за непристойно поведение. Имайте предвид, че написаното е на италиански, въпреки че кандидатстването за достъп може да е на английски.

В билета не са включени децата, въпреки че те трябва да бъдат посочени в онлайн платформата.

Всичко ви се вижда твърде сложно? При „извънредни“ обстоятелства ще можете да платите таксата и при пристигането си на две входни точки: автобусната спирка Piazzale Roma и жп гарата Venezia Santa Lucia. Очаквайте обаче дълги опашки.

Ако искате да откажете посещението си, можете да го направите до 23.59 ч. в деня преди датата на резервация.

Снимка: iStock

Ако отсядате във Венеция?

Ако имате нощувка в града с потвърдена резервация, не е необходимо да плащате такса, тъй като дължите данък за престоя. Все пак ще трябва да се регистрирате в платформата, за да получите QR код, който да показвате при проверка.

Има и други изключения, при които не се плаща такса за достъп, включващи собствениците на имоти в града, студенти и работещи във Венеция. Те обаче също ще трябва да се регистрират в платформата, за да получат дългосрочен QR код, валиден за 2024 г.

Дневни QR кодове трябва да имат:

• Хора, посещаващи града по работа или краткосрочно обучение;

• Туристи, нощуващи в по-широката община Венеция, която включва Местре на континента;

• Хора, посещаващи жители Стария град – историческия център на Венеция;

• Деца под 14 г.;

• Посетители с увреждания и лицата, които се грижат за тях;

• Хора, посещаващи за спортно събитие (например Венецианския маратон) или за лечение.

Снимка: iStock

Как можете да кандидатствате за освобождаване?

В платформа изберете „изключения“, след това ще ви отведе до тази страница. Ако сте турист, най-вероятно ще кандидатствате, защото ще пренощувате. Така че ще трябва да изберете „Аз съм гост в обект за настаняване, намиращ се в община Венеция“.

Ще бъдете осигурени от деня на пристигането до деня на заминаването. След това можете да въведете датите на престоя си, като не е необходимо да заявявате дневна карта. След това трябва да въведете имена, дата и място на раждане, адрес (това означава домашен адрес), заедно с имейл и телефонен номер. След това въвеждате името на мястото, където сте отседнали. Ако не се появи, можете да го въведете и ръчно. На следващата страница можете да въведете имената на останалите хора във вашата група, като не е нужно да правите отделна заявка за всеки.

Ето тук става по-сложно. След като въведете телефонния си номер, трябва да се уверите, че е правилен и можете да извършвате международни разговори, тъй като следващата страница ще ви даде само 60 секунди, за да се обадите на местен номер във Венеция, който ще потвърди вашия телефонен номер.

Обаждането няма да се свърже, но ще потвърди вашия номер в системата, което ще ви отведе до следващата страница – вашите QR кодове! Можете да ги изтеглите директно или да ви бъдат изпратени по имейл.

Как ще се проверява?

Ще има 7 основни точки за достъп и проверки на билети, включително летището, жп и автогарите, пристанището и на местата по крайбрежието, на които акостират много лодки.

Местните власти посочват, че това няма да са единствените контролно-пропускателни пунктове, но в момента още не е уточнено местоположението на останалите.

Снимка: iStock

Санкциите

Всеки, който не може да предостави актуален QR код, ще бъде глобен. Санкциите ще варират между 50 и 300 евро, плюс допълнителни 10 евро за покриване на входната такса. На виновните може да им бъде потърсена и наказателна отговорност.

Защо Венеция въведе такса?

Градът страда от свръхтуризъм – около 30 млн. посещават Венеция всяка година, на фона на едва 50 000 местни жители. Голяма част от тях са еднодневни екскурзии, които оставят малко пари в местната икономика, но много боклук и хаос.

Идеята за таксуване не цели да откаже хората да посещават Венеция, а да отслаби напрежението през пиковия сезон и натоварените дни.

Градът беше подложен на натиск от страна на ЮНЕСКО, която заплаши да добави Венеция към списъка със застрашено световно наследство през 2023 г. Предложението беше отхвърлено, след като местните власти въведоха таксата.

Благоприятен вторичен ефект може да бъде ограничаването на спираловидно нарастващия брой незаконни имоти, отдавани под наем краткосрочно. Тъй като всеки, който пренощува във Венеция, ще трябва да посочи къде е отседнал, наемодателите ще трябва да се регистрират и да плащат данък върху дохода от наеми. Венеция е първият голям град в света, който въвежда този подход. Ще проработи ли обаче – предстои да разберем.

Източник: CNN

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Една от най-популярните забележителности в Рим става платена

Кои са най-добрите туристически дестинации за посещение през 2024 година?

Най-подходящите туристически дестинации, ако искате да избегнете свръхтуризма през 2024 година

Кои са най-опасните и най-безопасните държави в света за посещение през 2024 година?

Санторини, Лондон, Лисабон: 10 по-евтини алтернативи на популярни дестинации

Кои са най-търсените туристически атракции в света?

Поредна популярна екзотична дестинация въведе туристическа такса

Популярна екзотична дестинация въвежда входна такса за чуждите туристи

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички