Кои са най-търсените туристически атракции в света?


Кои са най-търсените туристически атракции в света?
Снимка: iStock

8466

Приказен замък в Германия, Мачу Пикчу в Перу и Warner Bros. Studio Tour London, The Making of Harry Potter във Великобритания, са сред най-търсените атракции от туристите в света.

Данните за класацията, изготвена от Premier Inn, са събрани от над 100 официални системи за онлайн резервации, разкриващи колко по-рано пътешествениците трябва да резервират билети за най-добрите преживявания в света, пише Daily Mail

Замъкът Нойшванщайн и цитаделата на инките от XV век Мачу Пикчу трябва да бъдат резервирани 37 дни предварително, според британска хотелска верига.

Обиколката на Harry Potter Studio е най-желаното преживяване във Великобританя и второто най-търсено място в световен мащаб. Европейските атракции доминират в класацията с цели 11 забележителности.

Превъртете надолу, за да видите целия списък - класиран в обратен ред.

Представяме ви 16-те най-търсени забележителности по света:

10. Статуя на свободата, САЩ

Високо издигната на остров Либърти, тази медна статуя привлича туристи от цял свят, посещението ѝ тряжва да бъде добре планирано. Достъпът е с ферибот от Battery Park в южния край на остров Манхатън, а билет за статуята е добре да се резервира поне 3 дни предварително.

10. Сикстинската капела, Ватикана

Снимка: iStock

Това световноизвестно художествено съкровище е музей и един от параклисите на Апостолическия дворец във Ватикана, където се намира официалната резиденция на папата.

Най-забележителният ѝ елемент е таванът, украсен с известния стенопис на Микеланджело, създаден между 1508 и 1512 г. За достъп до Сикстинската капела посетителите трябва да резервират билет 3 дни по-рано.

9. Walt Disney World, САЩ

Снимка: iStock

Може би най-известният увеселителен парк в света, Walt Disney World в Орландо, Флорида, заема 9-о място в класацията на Premier Inn. Огромният курорт съдържа 4 основни парка: Magic Kingdom, Animal Kingdom, Epcot и Hollywood Studios.

Туристите трябва да резервират билетите си поне 4 дни предварително, според Premier Inn. За да се възползвате максимално от времето си в увеселителния парк, Walt Disney World предлагат да резервирате Lightning Lane билет, за да избегнете опашката.

8. Къща на Ане Франк, Амстердам, Нидерландия

Снимка: iStock

Разположена на канала Prinsengracht в централен на Амстердам, къщата на Ане Франк е задължителна атракция за повечето посетители.

Туристите трябва да резервират билети за нея 6 дни предварително. Те ще научат историята на Ане Франк и ще имат шанса да разгледат оригиналния дневник в музей, който привлича милиони хора годишно и тайното място, където Ане Франк се крие над 2 години по време на Втората световна война.

ОЩЕ: Къде предпочитат да живеят хората по света? Това са най-популярните градове

8. Катакомбите, Париж, Франция

Снимка: iStock

Под улиците на Париж се намира пространство, в което са съхранени останките на над 6 млн. души. Пътеводителят посочва, че катакомбите са се превърнали в последно място за почивка извън пренаселените гробища през XVIII век, а днес това е една от най-забележителности на Париж.

Добре е билети да бъдат резервирани 6 дни предварително.

8. Галерия „Боргезе“, Рим, Италия

Снимка: iStock

Това е едно от задължителните и най-търсени забележителности при пътуване в Рим. „Елегантният дворец“ е дом на световноизвестни произведения на изкуството, включващи творби на Караваджо, Канова и Рафаело.

Галерията привлича хиляди посетители годишно и е заобиколена от „удивителни“ зелени градини. За да си осигурят билети, посетителите ги резервират 6 дни предварително.

7. Биг Бен, Великобритания

Снимка: iStock

Кулата на Елизабет с часовниковата, известна като „Биг Бен“ - име първоначално дадено на най-голямата от камбаните на часовника, се намира в Уестминстър и е висока 96 метра. Можете да я посетите чрез резервирате на 90-минутна екскурзоводска обиколка по 334-те стълби. Посетителите трябва да купят билети 8 дни предварително.

7. Забраненият град, Китай

Снимка: iStock

Забраненият град, включен в ЮНЕСКО, е най-голямата и най-добре запазена колекция от древни сгради в Китай.

Сгушен зад 3,5 км стени, този дворец е дом на две династии имперско управление, споделящи над 900 сгради със свита от евнуси, слуги и наложници, докато републиката не сваля последния император през 1911 г.

Разположен в сърцето на Пекин, той привлича 16 млн. посетители годишно. Билети трябва да се резервират поне 8 дни предварително.

ОЩЕ: Топ 100 на най-добрите градове за 2024 година

6. Музеят на Ван Гог, Нидерландия

Снимка: iStock

Този музей съхранява най-голямата колекция от творби на Ван Гог в света, включваща някои от най-известните мъ шедьоври. Съдържа 200 картини, 400 рисунки и 700 писма от художника постимпресионист. Тази година музеят отбеляза своята 50-та годишнина със специални арт фестивали и изложби.

Разположен в музейния квартал на Амстердам, той е една от най-популярните атракции на града, като билети трябва да се резервират 10 дни предварително.

6. Santa Maria delle Grazie, Милано, Италия

Снимка: iStock

Погледната отвън Santa Maria delle Grazie не прави сериозно впечатление, но вътре се крие истинското съкровище. Включена в списъка на ЮНЕСКО със световно наследство, туристи от цял свят се стичат в църквата в Милано, за да видят „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи, шедьовър, създаден между 1495 и 1497 г.

За да посетят класическата картина, туристите ще трябва да резервират билети поне 10 дни по-рано.

5. Планината Фуджи, Япония

Снимка: iStock

Емблематичен символ на Япония, перфектният конус на планината Фуджи е гледка, която не трябва да бъде пропусната.

За да се впуснат във вълнуващия поход до върха на вулкана или просто да се полюбуват на красотата му отдалеч, посетителите трябва да планират пътуването си и да си осигурят необходимите разрешителни поне две седмици (16 дни) предварително.

Сезонът за катерене е кратък и местата са ограничени, което прави предварителната резервация от решаващо значение.

4. Sky Garden, Лондон, Великобритания

Снимка: iStock

Това е най-високата обществена градина в Лондон и четвъртата най-търсена атракция в света.

Sky Garden – разположена на върха на високия 160 м небостъргач 20 Fenchurch Street, известен още като Walkie Talkie, предлага зашеметяваща гледка към някои от емблематичните забележителности на Лондон и посещението ѝ безплатно.

Билети обаче посетителите трябва да резервират предварително поне 22 дни преди планираното посещение.

ОЩЕ: Спокойни и евтини: Кои европейски градове да посетите тази зима?

3. Музей Ghibli, Токио, Япония

Снимка: iStock

За почитателите на анимационните шедьоври на Studio Ghibli, музеят Ghibli в Япония е сбъдната мечта. Разположен в Митака, предградие на Токио, самият той е произведение на изкуството, със своята архитектура и експонати, излъчващи чар и магия.

От оригинални скици до реплики на герои в реален размер, всяко кътче на музея е изпълнено с чудеса и тази привлекателност се отразява и в периода, необходим за резервация на билети - поне месец предварително.

2. Warner Bros. Studio Tour London, The Making of Harry Potter, Лондон, Великобритания

Снимка: iStock

Това е сбъдната мечта за феновете на известото момче магьосник.

Обиколката е изпълнена с действителните декори, реквизити и костюми, използвани при създаването на осемте филма за Хари Потър. И те се помещават на свещена земя – Warner Bros. Studios Leavesden, където се провеждат голяма част от снимките.

Дори и да не сте най-големият фен на Хари Потър, гарантирано ще бъдете впечатлени от невероятните усилия, които продуцентският екип полага в опитите си да пренесе вечните истории на Джоан Роулинг на екран.

Заради огромната популярност на атракцията е от съществено значение да се направи предварителна резервация, като посетителите трябва да си осигурят билети поне 34 дни преди планираното пътуване.

1. Мачу Пикчу, Перу

Снимка: iStock

Кацнала високо в Андите, Мачу Пикчу е най-търсената атракция в света. Чудото на древното инженерство на инките има ограничена дневна квота за посетители, което прави навременната резервация от решаващо значение.

За да изследват мистичните руини и да изпитат магията на този обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО, посетителите трябва да си осигурят входни билети поне 37 дни предварително.

1. Замъкът Нойшванщайн, Германия

Снимка: iStock

Замъкът се издига елегантно над баварския пейзаж, завладявайки посетителите с романтичната си привлекателност. За да се разходят из залите му, туристите трябва да резервират билети поне 37 дни предварително.

Популярността на този архитектурен шедьовър изисква ранно планиране, за да се осигури място в обиколките с екскурзовод, които потапят посетителите в неговата завладяваща история.

Източник: Daily Mail

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Санторини, Лондон, Лисабон: 10 по-евтини алтернативи на популярни дестинации

Как спортният туризъм стана един от най-бързо растящите сектори в туристическата индустрия?

Ето на кой италиански остров можете да живеете безплатно за 3 месеца 

Кои са 10-те най-добри градове за работа от разстояние?

Свръхтуризъм: Как популярните дестинации по света се справят с тълпите от туристи?

Кои са най-добрите дестинации за дигитални номади в света?

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички