Спокойни и евтини: Кои европейски градове да посетите тази зима?


Спокойни и евтини: Кои европейски градове да посетите тази зима?
Снимка: iStock

15640

Някои градове в Европа са толкова пренаселени с посетители, че са пълно олицетворение на новия феномен „свръхтуризъм“. В Барселона и Венеция – сред най-засегнатите от тълпите, дори бяха въведени такси, които целят да се намали броят на туристите пиковите периоди. Нискотарифните авиокомпании и круизните кораби са обявени за главните виновни за свръхтуризма в популярните европейски дестинации.

Все пак има начин да избегнете тълпите – посетете ги извън сезона, между Коледа и Великден, когато полетите и хотелите са по-евтини. Daily Mail предлага няколко идеи за пътуване през ниския сезон до популярни европейски дестинации.

Флоренция без тълпи

Снимка: iStock

Флоренция въведе глоби за хранене на четирите централни улици в града – ход, който цели да намали задръстванията.

Опашките през зимата за галерия Уфици с нейните ренесансови шедьоври са наистина кратки. Входът също е по-нисък от 10 ноември до 20 декември и от 10 януари до 20 февруари (12 евро, а не 26 евро). По-спокоймо е и в Дуомо – грандиозната катедрала на града.

Топла Севиля

Снимка: iStock

Температурите в столицата на Андалусия достигат 21°C през ноември и 22°C през март. Можете да се насладите на брилянтните тапас барове в града близо до огромната готическа катедрала без летни тълпи.

Атракциите, включително катедралата (където се намира гробницата на Христофор Колумб), мавританският дворец "Алказар", фламенко представленията и неомавританският площад Plaza de Espana са много по-достъпни за разглеждане.

Тиха Барселона

Снимка: iStock

Барселона, с население от 1,6 млн., може да привлече над 20 млн. туристи годишно, главно от юни до септември. Ако отидете през зимата можете да се насладите на Ramblas (главната улица), Basílica de la Sagrada Família (емблематичната катедрала на Антони Гауди) и Parc Guell, без да се налага да чакате.

ОЩЕ: Топ 100 на най-добрите градове за 2024 година

Празна Венеция

Снимка: iStock

Властите във Венеция одобриха пробен период с такса от 5 евро за еднодневни посетители за следващото лято, с цел да се намали броят на туристите. Големите круизни кораби вече са забранени. Венеция привлича цели 13 млн. туристи и разполага с 49 693 туристически легла, спрямо едва 49 308 за жителите ѝ.

През зимата е великолепно тихо край каналите близо до площад Сан Марко и моста Риалто – и лесно можете да резервирате гондола.

Зимен Дубровник

Снимка: iStock

Когато пристигнат круизните кораби, туристите в Дубровник водят битки за пространство. През зимата обаче тук е особено красиво, когато има по-малко посетители – чудесно време да се разходите по старите бойници, гледащи към бурното море. Вземете лифта до планината с изглед към града без обичайното дълго чакане.

Спокоен Рим

Снимка: iStock

Пренаселеността около известните Испански стълби в Рим е толкова ужасна, че местните власти въведоха глоба от 250 евро за сядане на тях. В разгара на лятото дългите опашки за Колизеума и Ватикана се превърнаха в норма, докато посетителите са предупредени да внимават за джебчии в рояците около фонтана ди Треви. Отидете през зимата, за да видите италианската столица в нейния най-спокоен вид.

Амстердам без задръствания

Снимка: iStock

Свръхтуризмът в популярния „парти град“ е огромен проблем – с над 20 млн. посетители годишно и население от 800 000, което означавам че 25 туристи се падат на местен жител. Добре е да насрочите пътуването си далеч от пиковите периоди и каналите и музеите могат да бъдат приятно спокойни, особено обикновено задръстеният Rijksmuseum (rijksmuseum.nl).

Снежният Брюж

Снимка: iStock

Над 8 млн. летовници посещават всяка година, докато населението му е едва 119 000 души. Местните власти и туристически служители насърчават посетителите да избягват най-натоварените летни месеци. Друг плюс е, че Брюж изглежда прекрасно, когато вали сняг и каналите му са замръзнали.

ОЩЕ: Кои са 10-те най-добри градове за работа от разстояние?

Валс във Виена

Снимка: iStock

Насладете се на столицата на Австрия далеч от летните тълпи с нейните сънливи кафенета, сервиращи Sachertorte (богата шоколадова торта) и силно кафе, както и на спокойните малки барове, предлагащи греяно вино, местна бира и шнапс.

Катедралата „Свети Стефан“, дворецът Белведере, дворецът Хофбург и гигантското виенско колело в парка Пратер са блажено тихи извън сезона.

Спокоен Париж без опашки

Снимка: iStock

Атракции като Лувъра, Айфеловата кула и Монмартър, са основни забележителности и могат да бъдат посетени през лятото във френската столица, която всяка година посещават около 37 млн. туристи. През зимата е много по-спокойно и поносимо.

Дъблин на спокойствие

Снимка: iStock

Вижте Guinness Storehouse, Book Of Kells в Trinity College (копие на Евангелията от IX век и Дъблинския замък без летните тълпи. Отидете извън сезона и се насладете на спокойната атмосфера по Grafton Street или около St Stephen’s Green.

Параден Порто

Снимка: iStock

Порто започва да съперничи на Лисабон по популярност със своя старинен град с изглед към река Дуро. През зимата обаче е тихо, а емблематичният мост Dom Luis I е почти празен. Липсват и тълпи в заведенията за портвайн.

Древна Атина

Снимка: iStock

Посетителите на Акропола бяха ограничени до 20 000 на ден тази година в схема, която вероятно ще бъде продължена и през 2024 г. При това числата надхвърляха 23 000 на ден, причинявайки неприятна пренаселеност. През зимата можете да разгледате забележителностите на Атина на спокойствие, като Акропола, храма на Зевс Олимпийски и стадиона Panathenaic.

Източник: Daily Mail

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Къде предпочитат да живеят хората по света? Това са най-популярните градове

Свръхтуризъм: Как популярните дестинации по света се справят с тълпите от туристи?

Кой е най-добрият град за живеене в света?

Най-добрият град за работа от разстояние в света се намира в Европа

Кои са най-добрите дестинации за дигитални номади в света?

Ето на кой италиански остров можете да живеете безплатно за 3 месеца

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички