Как спортният туризъм стана един от най-бързо растящите сектори в туристическата индустрия?


Как спортният туризъм стана един от най-бързо растящите сектори в туристическата индустрия?
Снимка: iStock

2092

Палете двигателите. От състезанията във Формула 1 до Летните олимпийски игри, пътуванията с цел посещение на големи спортни събития са във възход. Спортният туризъм, както го наричат, е сред най-бързо растящите сектори в туристическата индустрия, според Световна организация по туризъм към ООН.

„Пазарът е огромен и предстои само да расте“, казва пред CNBC Лиза Делпи Нейроти, преподавател и директор на програмата по споретен мениджмънт в университета Джордж Вашингтон.

“Пазарът на спортния туризъм ще продължи, докато съществуват нови възможности за игри и състезания. Оценките са най-различни, така че е трудно да се изведе една конкретна. Най-важното е, че пазарът е огромен и продължава да расте“, казва тя.

„Спортните туристи харчат пари, „като отсядат в хотели, хранят се в ресторанти, пълнят резервоарите на колите си, пазаруват в местни магазини и посещават други туристически атракции“, отбелязва Делпи Нейроти.

Снимка: iStock

„Все повече професионални отбори имат и международни участия и феновете им ги следват. Това може да привлеча вниманието към различни дестинации чрез социалните медии или от уста на уста“, казва Делпи Нейроти.

„Бейзболният отбор Сан Диего Падрес игра в Мексико сити и има много фенове там, същото важи и за мачовете от NFL в Германия или MLB в Лондон. Това дава на хората или феновете причината да планират посещения и да пътуват“, добавя тя.

За някои държави тези събития са възможност да подобрят международната си репутация. „Саудитска Арабия, подобно на Китай, Катар и други – използва спорта, за да представи страната си – не само на присъстващите, но и на всички, които гледат живите предавания“, казва специалистът.

Саудитска Арабия, по-конкретно, инвестира сериозно в спорта, най-вече във футбол и голф, като привлича популярни спортисти, като Кристиано Роналдо и Дъстин Джонсън в кралството.

Снимка: Getty Images

Критиците твърдят, че Саудитска Арабия залага сериозно на спорта, за да си спечели глобалното благоразположение и да възстанови имиджа си – практика, наречена „sportswashing“, или изпиране на репутацията чрез спорта.

„Основна цел на спортния туризъм е да се увеличи броят на пътуванията, особено по време на слаби и преходни сезони“, посочва Делпи Нейроти.

Септември е класически месец на „преходния сезон“ след края на летните пътувания. Въпреки това хотелските нощувки в Сингапур скачат до 590 сингапурски долара (440 долара) в уикенда, когато се провежда състезателния кръг от Формула 1, като заетостта в повечето хотели надхвърля 90%, сочат данни на туристическата компания Adara – A Rate Gain Company.

„Трябва да се отбележи, че в някои хотели цените са дори още по-високи и достигат 800 сингапурски долара“, казва Джей Уордъл, президент на Adara.

Най-популярните събития за 2023 г.

Снимка: Getty Images

Тази година в няколко държави имаше големи спортни събития, които привлякоха туристи от различни части на света, подкрепяйки икономиките на страните домакини.

Световното първенство по крикет за мъже, което се проведе от 5 октомври до 19 ноември, се очакваше да подсили индийската икономика с между 180 до 220 млрд. рупии (2,1 – 2,6 млрд. долара), според анализа на отдела за икономически изследвания на Bank of Baroda.

За 19-ите Азиатски игри, които се проведоха в Китай между 23 септември и 8 октомври, са продадени над 3 млн. билета, които са генерирали над 610 млн. юана (85 млн. долара) приходи, според китайските медии. Приходите от продажби на лицензирани стоки са допринесли с още 107 млн. долара, а приходите от спонсори от 176 компании възлизат на 623 млн. долара.

Междувременно президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви през август, че тазгодишното Световно първенство по футбол за жени, чиито домакин бяха Австралия и Нова Зеландия, е отчело над 570 млн. долара приходи.

Индонезия беше домакин на състезание от сериите MotoGP през октомври, а Франция организира Световното първенство по ръгби през август и септември. Тенис турнирите от Големия шлем привлякоха световното внимание, както и състезанието от Формула 1 – включително първото Гран при на Лас Вегас, която се проведе на 18 ноември.

Компаниите, които обслужват спортните фенове

Снимка: Getty Images

Близо половината (49%) от почитателите на бейзбола в САЩ планират да пътуват за поне един мач на MLB тази година, като 61% казват, че биха изминали до 800 км, според Booking.com.

През март компанията обяви, че вече е официалният онлайн туристически партньор на MLB – сделка, която ще позволи на почитателите на бейзбол да намерят „хотели близо до стадиона“ при подобни пътувания.

Travel + Leisure Co. и Sports Illustrated Resorts обявиха планове за откриване на спортни увеселителни паркове в американски колежански градове. Първият такъв парк се очаква да отвори в Тускалуза, Алабама – където се намира Университетът на Алабама – в края на 2025 г.

От туристическия уебсайт GetYourGuide казват, че отчитат ръст със 130% от 2019 г. на резервациите, свързани със спортни събития, като повечето са на потребители от Великобритания (37%), САЩ (20%), Германия (17%) и Франция (15%).

Сред най-популярните спортни изживявания през тази година са обиколки на Технологичния център на McLaren във Великобритания, бейзболния стадион Фенуей парк в Бостън и спортната зала Медисън скуеър гардън в Ню Йорк, според компанията.

VIP обслужване

Снимка: Getty Images

Някои почитатели на спорта обаче искат повече. Клиентите на компанията за луксозни пътувания AMPM плащат 8 000 долара годишна такса за „стандартно членство“ и 30 000 долара за „елитно членство“.

На тази цена компанията може да осигурява на членовете си достъп до знакови събития като Седмицата на модата в Ню Йорк и US Open.

„Посещения на други спортни събития, които вече сме осигурявали на наши членове, включват достъп до пистата на Формула 1, места на първия ред за мачове на НБА, достъп до съблекалните“, казва съоснователят на компанията Лорън Бауд.

„Компанията също урежда придвижване с хеликоптери и достъп до терена след края на големи спортни събития“, допълва тя.

Друга компания на име GR8, също организира луксозни незабравими преживявания на своите клиенти. Тя вече приема запитвания за Летните олимпийски игри в Париж през 2024 г., включително места за церемонията по откриването, достъп до олимпийското село и срещи със спортисти и треньори.

Компанията също може да осигури специален достъп до конните надбягвания Кентъки Дерби, тенис турнирите от Големия шлем и Супербоул, според нейния уебсайт. В последно време обаче тя насочва вниманието си и към друг пазар.

„GR8 получава много запотвания за организирането на спортни събития в Азия от някои от най-важните институции и компании там“, казва Барнабас Карега, главен изпълнителен директор и съосновател на GR8. Сред тях има и запитвания за провеждане на мача на звездите от НБА в Азия.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой е най-високоплатеният спортист за всички времена?

Кои са най-добре платените играчи в НБА за 2023 година?

Баскетболна легенда стана четвъртият спортист милиардер в света

Майкъл Джордан продава отбора, който го направи милиардер

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички