Кои са най-опасните и най-безопасните държави в света за посещение през 2024 година?


Кои са най-опасните и най-безопасните държави в света за посещение през 2024 година?
Снимка: iStock

7602

Кои са страните, които представляват най-голям риск за посещение през 2024 г. и кои са най-безопасните, според International SOS. Компанията за оценка на риска класира в своята Карта на риска за 2024 г. страни на базата на няколко показателя, в това число рискове за сигурността и медицински оценки, пише CNBC.

Тази година за първи път картата включва и рейтинги, базирани на опасностите от изменението на климата, след като International SOS забелязва нарастваща тенденция в броя на предупрежденията по темата, издавани на клиенти, тъй като покачващите се глобални температури увеличават рисковете за здравето.

Рискове за сигурността

Снимка: iStock

Африканските страни Либия и Южен Судан се очертават като места с „изключителен“ риск за сигурността. Те се характеризират като страни с „минимален или несъществуващ държавен контрол и закон и ред“ и едва функциониращи държавни и транспортни услуги, отбелязва International SOS.

В държавите с „висок“ риск за сигурността има протести, които често са насилствени и могат да бъдат насочени към чужденци. Тук попадат Венецуела, Пакистан и Бирма, както и Русия. В класацията своето място намират и Еквадор и части от Колумбия – след нарастването на престъпността и безредиците.

За разлика от тях, скандинавските страни са сред най-сигурните в света. Показателят оценява заплахите, породени от политическо насилие и социални вълнения, заедно с разпространението на насилие и престъпност. Исландия, Норвегия, Финландия, Дания са класифицирани като страни с „незначителни“ рискове за сигурността. Сред страните с най-малък риск за сигурността са и Швейцария и Словения.

Медицински притеснения

Снимка: iStock

Страните с „много високи“ медицински рискове, оценявани на базата на разпространението на заболявания като COVID-19 и стандарта на спешните медицински услуги, са Афганистан, Северна Корея, Сирия, Ирак, Йемен, Палестинските територии, заедно с няколко африкански държави като Судан, Либия, Нигер, Гвинея, Либерия, Судан, Централноафриканска република, Сомалия и др.

Държавите с най-малко медицински рискове са САЩ, Канада, Япония, Австралия и Сингапур.

Достъпът до здравни грижи по време на пътуване е от първостепенна важност за туристите. Според 60% от пътуващите възможността да им се наложи да използват спешна медицинска помощ по време на пътуване е основната причина за купуване на застраховка за пътуване.

Климатичните промени

Снимка: iStock

International SOS също класира и страните на базата на изменението на климата и как то може да доведе до хуманитарни кризи и бедствия.

Държавите с „много висок“ риск по отношение на климатичните промени са: Сирия, Ирак, Афганистан, Йемен, областта Сахел, Етопия, Сомалия, Демократична република Конго, Мозамбик и др.

„Виждаме, че тези рискове стават все по-взаимозависими. Например, влошаващите се климатични условия могат да доведат до увеличаване на медицинските рискове, по-специално до нови заболявания или повишаване на заболяваемостта на съществуващи такива“, каза Норико Такасаки, директор по сигурността в International SOS.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Смеете ли да отидете? 10-те най-опасни и забранени дестинации в света

Ето коя е най-безопасната туристическа дестинация

12-те най-опасни държави в света

Това са 10-те най-безопасни държави в света

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички