Минималните заплати в Европа: Какъв е размерът им в различните държави на континента?


Минималните заплати в Европа: Какъв е размерът им в различните държави на континента?
Снимка: iStock

8991

Тази година ще бъде ключова за европейския пазар на труда, тъй като новата директива на ЕС за минималните заплати трябва да влезе в сила до 15 ноември, пише Euronews.

Няма минимална заплата в 5 страни от ЕС

Към момента в 22 от 27-те страни членки на ЕС имат законово определена минимална заплата на национално ниво. Таква липсва в Дания, Италия, Австрия, Финландия и Швеция. Кипър въведе минимална заплата в началото на 2023 г.

Сред 10-те страни кандидатки и потенциални кандидатки за членство 8 имат национална минимална заплата – Черна гора, Молдова, Северна Македония, Грузия, Албания, Сърбия, Турция и Украйна, докато Босна и Херцеговина и Косово нямат.

Държавите от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) Норвегия, Швейцария и Исландия също нямат национално определена минимална заплата.

Къде брутната минимална заплата е под 1000 евро?

Снимка: iStock

Минималните заплати за страните от ЕС се различават значително, като брутните месечни минимални възнаграждения в момента варират от 477 евро на месец в България до 2 571 евро в Люксембург.

Минималната заплата е над 2000 евро в Люксембург, Ирландия, Нидерландия и Германия, във Франция тя е 1 767 евро, а в Испания – 1 323 евро. Топ 10 допълват още Словения (1 254 евро), Кипър (1 000) и Полша (978 евро).

Минималната работна заплата е под 1 000 евро в 14 от 22-те страни членки, в които има въведен подобен национален праг.

Сумите варират от 360 евро в Северна Македония до 613 евро в Турция сред страните кандидатки и потенциални кандидатки. България (477 евро) има по-ниска минимална заплата от Турция, Сърбия и Черна гора, всички – страни кандидатки.

Разликите в паритета по покупателна способност са по-малки

Снимка: iStock

Вариациите в минималните заплати, измерени чрез т.нар. паритет на покупателната способност (ППС), са значително по-малки, което осигурява по-справедливо сравнение.

Евростат дефинира ППС като „изкуствена валутна единица“, базирана на разликите в ценовите нива между държавите. Една единица ППС може теоретично да закупи същото количество стоки и услуги във всяка страна.

Минималната заплата, коригирана по този начин, момента варира от 542 евро в Албания до 1 883 евро в Германия. Освен в Германия, тази цифра е над 1 250 евро в Люксембург, Нидерландия, Белгия, Франция, Ирландия, Полша, Словения и Испания.

Чехия, Словакия, Естония, Латвия и България регистрират най-ниската минимална заплата в ППС сред страните от ЕС с минимална заплата под 1 000 евро.

Някои от кандидатките за членство в общността, като Турция, Сърбия и Черна гора, имат по-високи нива на заплати от страните от ЕС, като Естония, Латвия и България, но си остават под 1 000 евро за всички страни кандидатки и потенциални кандидатки, за които има данни.

Дял на хората с минимална заплата

Снимка: iStock

Делът на служителите, получаващи минимална заплата, варира значително в отделните страни. Минималната заплата е от решаващо значение в някои от тях, където има повече хора в долния край на скалата на доходите.

Според последните актуални данни от 2018 г. делът на служителите, получаващи по-малко от 105% от националната минимална работна заплата, е бил над 10% в пет страни от ЕС – Словения (15,2%), България (14,1%), Румъния (13,3%), Полша (12,1%) и Франция (11,6%).

Този дял е над 5% в общо 10 членки на ЕС, включително и в Германия (6,6%).

Как се определя адекватна минимална заплата?

Снимка: iStock

Не е лесно да се определи адекватно ниво на минимална заплата, но в Директивата на ЕС се посочва, че страните членски могат да използват индикативни референтни стойности, които обикновено се използват на международно ниво, като 60% от медианната заплата и 50% от брутната средна заплата, както и индикативни референтни стойности, използвани на национално ниво.“

Данните за 2022 г. сочат, че много европейски страни са имали по-ниски съотношения. Минималните заплати представляват по-малко от 50% от средните заплати в 10 държави от ЕС според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Те включват Испания, Унгария, Ирландия, Хърватия, Литва, Нидерландия, Чехия, Естония, Белгия и Латвия.

Това съотношение е над 60% само в три държави членки – Португалия (66,3%), Словения (61,7%) и Франция (60,9%). Турция, която е страна кандидатка, има съотношение от 65,2% по този показател.

Снимка: iStock

„Тези съотношения могат да бъдат подвеждащи, когато се тълкуват твърде буквално“, предупреждава Международната организация на труда (МОТ), тъй като минималните заплати са относително високи в някои страни, като Франция, например.

Реалните минимални заплати се понижиха в повечето страни членки на ЕС, когато инфлацията достигна най-високите си нива през 2022 г. ОИСР призовава за редовни ревизии, за да се защити стандартът на живот на нископлатените работници.

„Важно е законоустановените минимални заплати да се коригират редовно“, се казва в доклада на ОИСР „Минимални заплати по време на нарастваща инфлация“.

Директивата на ЕС има за цел да създаде рамка за адекватност на законоустановените минимални работни заплати, да насърчи колективното договаряне при определяне на заплатите и да подобри на ефективния достъп на работниците до техните права на защита на минималната заплата.

Източник: Euronews

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След увеличението: В България, Сърбия или Северна Македония минималната заплата ще е най-висока?

Обвързано ли е влизането в еврозоната с минималната заплата?

Ето колко става минималната заплата в Гърция

Наша съседка вдига минималната заплата с 49% през 2024 година

Всеки втори германец: По-добре на социални помощи, отколкото работа на минимална заплата

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички