Блокаж на диференциала и как работи той


Блокаж на диференциала и как работи той
Снимка: Pexels.com

4250

Заключването на диференциала е функция, която компенсира разликата в скоростта на две колела на една и съща ос. Той работи паралено със съединителя и трансмисията и с него разполагат голяма част от превозните средства, но не всички.

В статията ще ви разкажем по подробно какво е блокирал диференциал и какви са видовете блокажи.

Какво представлява блокажът на диференциала?

Блокажът ви позволява да имате по-добро сцепление на колелата с помощта на диференциала, съединителя и трансмисията. Такъв е случаят в завои, където въртенето на предните и задните ви колела не се осъществява с еднаква скорост. Тогава разстоянието, изминато от външното ви колело, е много по-голямо от това на вътрешното.

Ролята на блокиралия диференциал е да създаде твърда връзка между колелата на една и съща ос, за да има колата по-добро сцепление. За автомобил 4х4 може да разполага с диференциал отпред, отзад, но също и в центъра, за да се разпредели по-добре мощността, която се осъществява на осите.

За офроуд пътища са добър избор автомобилите, които разполагат блокаж на диференциала между предния и задния мост.

Кои превозни средства са оборудвани с блокиращ диференциал?

С блокиращ диференциал се произвеждат обикновено спортните и SUV автомобилите. В случай че имате друг тип превозно средство, но пътните условия изисквт такава надстройка, можете да се обърнете към добър майстор, който да я извърши.

 

След като майсторът прегледа колата, може да счете за подходящо конвенционалният диференциал да бъде заменен с блокиращ. Това обикновено включва монтирането на съединител, който заключва двете оси на задвижващите колела заедно. След като се извърши тази надстройка, блокажът се активира от шофьора при нужда.

Различни  видове блокажи на диференциала

Диференциалите се блокират по различни начини, но основното е въртящият момент от по-бързото колело да се прехвърля към по-бавното.

Ето и видовете блокажи:

●      Пълен блокаж -  елементите на диференциала са в твърда връзка, а въртящият момент се предава на колелото с по-добро ниво на сцепление.

●      Частичен блокаж - количеството предавана сила към диференциалните части е намалено, а въртящият момент е повишено към колелото с по-добро сцепление. 

●      Блокаж, зависим от оборотите - диференциалът отговаря на разликата в оборотите между задвижващите оси, често с вискозен съединител или хидравлична помпа.

●      Блокаж с предварително определено съотношение - при него има постоянна връзка между две оси чрез пружинно натоварени триещи се плочи, независимо от въртящия момент.

●      Диференциал с ограничено приплъзване - работи нормално на равни повърхности, но блокира по време на завои или на неравен терен.

●      Електронен блокаж - добавен е към ABS или ESP и спира въртящото се колело със спирачен импулс. Увеличава съпротивлението в диференциала, за да прехвърли повече въртящ момент към колелото с повече сцепление.

Кога да използвате блокаж на диференциала?

Както вече споменахме, не всички коли са оборудвани с блокаж на диференциала при производство. Обикновено това са спортните и SUV автомобилите, като на тези, които не разполагат с блокаж, диференциалът им може да се надстори.

Препоръчва се да се използва, ако шофирате по неравни пътища или в сурови зимни условия. Автомобилът задължително трябва да се движи с много ниска скорост. Също така е добре да знаете, че с блокирал диференциал автомобилът е по-малко маневрен. 

Освен това заключването на диференциала няма да ви е необходимо, ако шофирате предимно в града. Затова се препоръчва да се използва само при определени условия. Редовното му блокиране води до прекомерен разход на горивото и износване на гумите, което понякога може да натежи на бюджета. 

Блокирането на диференциала не е необходимо за всички видове шофиране. Но той е от полза при движение на офроуд и смесени терени, допринасяйки за доброто и равномерно сцепление.

Не забравяйте, че използването на блокажа повлиява на маневреността на колата, увеличава разхода на гориво и износва гумите. 

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички

Най-четени новини


виж всички