Топ 10 на най-интересните туристически дестинации за 2023 година


Топ 10 на най-интересните туристически дестинации за 2023 година
Снимка: iStock

16205

Чудите се накъде да пътувате тази година? Кои дестинации са модерни? TripAdvisor направи анализ, за да разкрие кои дестинации са най-популярни тази година. Според проучването на сайта за рецензии, най-модерните са отчели най-голям ръст на кликванията в последната година. Въпреки кризата: Богатите туристи ще харчат повече за пътувания през 2023 г.

Топ 10 на най-популярните дестинации за 2023 година

10. Краков, Полша

За почитателите на изящната архитектура, историята и романтичната атмосфера, Краков, Полша е точната дестинация. Градът запазва красивите си сгради през Втората световна война и днес можете да се насладите на очарователния му стар център и да се пренесете в друго време.

Краков се споменава за първи път през 985 година в записките на търговеца Ибрахим ибн Якоб, който го описва като богат град, заобиколен от гори, в който се пресичат важни търговски маршрути. Днес една от първите ви спирки е замъкът Вавел, разположен на едноименния хълм над историческия център. Дворецът се извисява над брега на живописната река Висла, а на целия хълм е построен комплекс от готически и ренесансови сгради. Катедралата Вавел само подчертава цялата тази съвкупност от средновековни постройки.

Интерес представляват също 14-вековните крепости и укрепления, намиращи се в квартала Кажимеж. Тук има и древни синагоги и готическа катедрала, в която са погребвани полските крале. В града има много музеи и галерии с богат художествен фонд. В Краков е и един от най-старите университети в Европа, основан през 1364 г. – Ягелонския.

9. Катманду, Непал

Kатманду е столицата на Непал и най-големият град в страната. Разположен е в Хималаите и се намира на 1350 м надморска височина в долината. Според легендата градът е създаден от будистки монах, който победил злите планински духове и отрязал върха на хълма, като превърнал мястото в езеро, около което се заселили хора. Според историческите факти 723 година е начална за града. През 1769 г. Катманду става столица на Непал.

Най-известните и добре съхранени сгради са от XVII и XVIII в. по време на династията Малла. Централният площад Дурбар с пагодите и храмовият комплекс Хануман Дхока от XV-XVIII в. са сред най-важните забележителности в Катманду. Храмът-манастир на живата богиня Кумари е емблематичен за азиатската страна. Трябва да посетите и храмът Боднант от III в. пр. Хр. и кулата Бхимсен, изпъкващи с красивите си каменни барелефи.

8. Баку, Азербайджан

Баку е столицата и най-големият град на Азербайджан, както и най-големият град на Каспийско море и на Кавказкия регион. Намира се на 28 м под морското равнище, което го прави най-ниско разположената столица в света и най-големият град в света под морското равнище. Разположен е на южния бряг на Абшеронския полуостров, край залива на Баку. Вътрешният град Баку, заедно с двореца Ширваншах и кулата на Мейдън, бяха вписани в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство през 2000 година.

Градът е научен, културен и индустриален център на Азербайджан. През последните години Баку се превърна във важно място за международни събития. Той беше домакин на 57-ия конкурс за песен на Евровизия през 2012 г., на Европейските игри 2015 г., на 4-те Ислямски солидарни игри, Голямата награда на F1 Азербайджан от 2016 г. и др.

Градът е известен със своите сурови ветрове, което се отразява в псевдонима му "Град на ветровете".

7. Фес, Мароко

Фес е най-старият град в Мароко, както и най-големият център за ислямска култура и образование в Западна Африка. Той е третият по големина град в страната с население над 1 млн. души. Разположен е в северозападната ѝ част и е административен център на регион Фес-Булман. Кои страни са по-евтини от България и си заслужава да посетите?

Градът е най-древният императорски град в Мароко, основан по времето на Идрис II. Разделен на 3 части, космополитният град има стара част, оградена от крепостни стени, еврейски квартал и Вил Нувел – най-новата и модерна част, създадена от французи.

Най-известната забележителност във Фес е джамията Карауин, която е с внушителни размери и може да побере до 22 000 поклонници. Тя е една от най-старите в света – построена през 859 г. Емблематичен за града е старинният квартал Медина, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

6. Гранд Кайман, Кайманови острови

Гранд Кайман е най-големият и най-развит остров на Кайманите. На територията му е разположена столицата Джорджтаун. Прочут с екзотичната си красота и многобройните възможности за развлечения, Гранд Кайман е идеалното място за незабравима почивка.

Безспорно сред най-големите атракции е необятната и дълга 7 мили бяла пясъчна ивица. Със своя уникален ситен пясък, плажът на острова е прочут като един от най-красивите в целия свят.

Когато разглеждате околностите на острова, посетете красивата ботаническа градина "Кралица Елизабет II", пълна с пъстри и красиви тропически цветя и растения. Посещението на символа на Гранд Кайман – фермата за костенурки, е другото, което трябва да задължително да посетите. В нея живеят над 16 000 морски костенурки, както и някои ценни местни животински видове като земната игуана, каймановият зелен папагал и американският крокодил. Не пропускайте да разгледате и гейзерите Блоу Холс в източния край на острова, Националния музей в Джорджтаун, историческата забележителност Pedro St. James в Савана и др.

5. Чианг Май, Тайланд

Чианг Май е най-големият град в Северен Тайланд и втори по големина след Банкок. Намира се на около 700 км разстояние от столицата. Чианг Май лежи на брега на река Пинг и е заобиколен от най-високите планини в страната.

Градът е другото лице на Тайланд и заслужава да се види. Можете да избягате от лудницата и шума на Банкок и да се насладите на приятен и автентичен Тайланд. В този град навсякъде ще се натъквате на будистки монаси, прекрасни храмове, усмихнати хора, невероятно вкусна храна и традиции. Любима екзотична дестинация налага данък на чуждите туристи

4. Сием Реап, Камбоджа

Камбоджа предлага на своите посетители уникални културни богатства. Сред по-известните ѝ градове спада Сием Реап, намиращ се в северозападната част на страната. Той е столица на едноименната провинция и със своето население от над 170 000 души е сред големите градове на азиатската държава. Почти всичките му жители са ангажирани в обслужването на туристите, които идват, за да видят Ангкор Ват – символ на Камбоджа. Храмовият комплекс в Ангкор е най-голямото съкровище на страната и е признат за едно от чудесата на света.

Освен Ангкор Ват можете да се разходите и до намиращото се недалеч от града езеро Тонле Сап – най-голямото вътрешно езеро в Югоизточна Азия. Интерес представлява и фабриката за коприна, отворена за обществеността.

3. Мавриций

Република Мавриций е невероятно красива островна държава в югозападния Индийски океан, на около 900 км източно от Мадагаскар. Тя е популярна и много красива туристическа дестинация. Островът е формиран в резултат на вулканична активност преди милиони години. Открит е през 1507 година от португалски мореплаватели, като преди това не е бил заселен. 

Мавриций е бил родината на изчезналия вид птица Додо. Тази нелетяща птица живеела само тук и никъде другаде по света. Кораловите рифове около острова поддържат температурата на водата и пазят бреговете му от акули и медузи и други нежелани нападатели. Популярна туристическа атракция са 7-те цвята на Камарел – пясъчна дюна, където пясъкът прелива в седем цвята. Пясък от тук се продава в сувенирите магазини. Най-добрите места в Европа за море през зимата

Марк Твен казва за острова: "Човек остава с впечатление, че първо е създаден Мавриций и след това Раят, като последният е по модел на Мавриций."

2. Хой Ан, Виетнам

Хой Ан e град с богато историческо и културно минало. Хой Ан се намира се във Виетнам, разположен e южно от град Да Нанг и е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Най-удобният начин да стигнете до него е като кацнете на най-близкото летище в град Да Нанг, като оттам старинният град е на около 45 минути с кола.

Уникалната архитектура ан Хой Ан е в резултат на това, че през XVI и XVII в. градът е бил голямо международно пристанище, където европейски кораби са доставяли олово, сяра и оръжия, а изнасяли подправки, етерични масла, коприна и порцелан.

Най-голямата забележителност е японският покрит мост, емблема на Хой Ан. На него са изградени няколко храма, най-значимият от които е даоисткия.

1. Куба

Куба е най-големият и един от най-красивите острови в Карибския регион. Често е наричана El Caimán или El Cocodrilo, което от испански се превежда алигатор или крокодил, заради формата на острова, погледнат от въздуха.

В нея намира убежище рибата Manjuari – ендемичен вид за страната. Столицата и е Хавана, която заедно с Тринидад и Сиенфуегос, е в списъка на ЮНЕСКО. Макар и странно, но нормално за Куба е фактът, че сърфирането във виртуалната мрежа е строго забранен. Ограничен брой хора могат да използват Интернет, а тези, които не спазват закона се осъждат на 5 години затвор. Български ресторант отвори врати в сърцето на Куба

Много атрактивни са 250-те плажа и 200 залива, които Куба предлага на туристите и така ги кара да забравят грижите. Няма как да подминете и прочутите кубински пури. Според ценители на тютюна, тези пури притежават най-високо качество и са истинско удоволствие за активните пушачи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

5 страни, където можете да живеете с 1000 евро на месец

Искате евтина екскурзия? Тези места са идеални за вашия джоб

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички