Трябва ли минималната заплата да отпадне?

Трябва ли минималната заплата да отпадне?
Източник: iStock/Guliver

Бизнесът предложи минималната заплата да бъде премахната. Според Асоциацията на индустриалния капитал в България у нас доходите растат по-бързо от производителността на труда.

„В момента водим преговори със синдикатите минималната работна заплата вече да не се определя от държавата, а чрез договореност между работодателите и синдикатите. Трябва да има промяна, защото досегашният начин за определянето й е неадекватен, антиикономически и вреден”, заяви доц. Теодор Дечев от Асоциацията. 

Сегашният вариант за определяне на минималната заплата е административен. Едни хора в зависимост в какво настроение са изпаднали или какъв е интересът им”, допълни той.

„Работодателите не желаят тя да се намалява или увеличава. Те искат по икономически дейности грамотно и адекватно на ситуацията да се определят. Не да я няма, а да има дълъг списък от 100-200 минимални заплати, колкото са икономическите дейности. Това се отразява добре на икономиката”, обясни доц. Дечев.

Според синдикатите обаче минималната работна заплата е защитен механизъм.

„Тя трябва да осигури съществуването и възпроизводството на работната сила”, коментира от своя страна Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“.

Какво е Вашето мнение - трябва ли да бъде премахната минималната заплата? Споделете с нас в коментарите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.