Възраждат жп линията от Букурещ до България

Възраждат жп линията от Букурещ до България
Източник: CFR

Румъния ще възроди жп линията от Букурещ до българската граница с европейски средства. Държавният железопътен оператор CFR е обявил обществена поръчка за 458,9 млн. леи (196 млн. евро) без ДДС за реновирането на жп участъка, свързващ столицата с Гюргево.

Търгът е със задание проектиране и изпълнение на модернизацията на първия лот от железопътната отсечка Букурещ Север - Жилава - Гюргево - Северна граница, се казва в съобщение на CFR, цитирано от SeeNews.

62-километровата жп линия Букурещ-Гюргево е част от Паневропейския коридор IX и се явява продължение на железопътната линия Русе-Варна.

Заради проблеми с трасето от 2005 г. участъкът от румънската столица до България е затворен за движение, а влаковете използват обходен маршрут.

Модернизацията ще направи линията по-бърза и сигурна за движение, като ще спести и голяма част от времето за пътуване.

Модернизацията е част от по-голям проект, който има за цел отново да отвори за железопътен трафик моста над река Арджеш между общините Видра и Комана.

Ремонтът ще се финансира със средства от инфраструктурния фонд на Европейския съюз.

Проектирането трябва да е готово до 6 месеца, докато срокът за изпълнение на действията по модернизация е 24 месеца. Крайният срок за подаване на офертите е 24 март.

През декември CFR подписа договор за 11,3 млн. леи (2.37 млн. евро) с местната компания Consis Proiect, свързан с модернизацията на Северната гара в Букурещ.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.