Фед не иска да рискува с повече количествени улеснения


Фед не иска да рискува с повече количествени улеснения
Снимка:

496

Акцентът през вчерашния ден бе стенограмата на Федералния резерв от последното му заседание през миналият месец.

От нея става ясно, че централната банка на САЩ остава предпазлива в опитите си да подпомага икономиката, тъй като това крие рискове за облигационният пазар.

Фед е закупил безпрецедентни количества от държавни облигации, от 2008 г. насам, опитвайки се да тласне лихвените нива колкото се може по-ниско, за да стимулира икономиката.

На заседанието си през юни (протоколът от срещата се публикува 3 седмици след заседанието), членовете на Фед са гласували за продължаване на усилията по поддържането на ниски лихви на дългосрочните държавни ценни книжа. Последният им ход включваше разширяване на политиката по т.нар. операция „Туист“, при която краткосрочни облигации се разменят за такива с по-дългосрочен падеж.

„Някои членове отбелязват съществуването на риск, при който продължителното изкупуване на дългосрочни ценни книжа може да доведе до влошаване на функционирането на облигационният пазар, което от своя страна може да подкопае желания ефект на политиката“, се казва още в стенограмата.

Доходността на облигациите представлява важен показател за Фед, действащ като сигнал за бъдещи инфлационни очаквания, както и измерващ цялостното здравословно състояние на американската икономика. Но докато Федералният резерв е най-големият играч на този пазар, то тези сигнали могат да бъдат доста неясни.

В крайна сметка инвеститорите се оказаха разочаровани от факта, че ръководителите на институцията не са обединени около идеята за ново вливане на пари в икономиката. В резултат на това водещите американски индекси се понижиха за пети пореден ден.

Часове по-рано бяха публикувани данните за безработица в САЩ, чието ниво остана над 8%. То се задържа вече над 3 години, което е доста над средната стойност от 5.4% на седемте пълни десетилетия от Голямата депресия досега.

Така това десетилетие се оформя като най-лошото за безработицата от Голямата депресия насам. Ръстът в заетостта достигна средно ниво от 125 000 на месец, след като заетостта в домакинствата достигна най-ниското си ниво в края на 2009 г. При този темп на заетостта САЩ едва ли ще достигнат спад на безработицата до 7% до края на настоящото десетилетие.

В прогнозите, оповестени тази година, трудовият департамент очаква работната сила да нарасне на 164.4 милиона до 2020 г. Ако темпът на настоящото възстановяване на заетостта в домакинствата се задържи, нивото на безработицата би паднало под 8% през 2014 г., но вероятно няма да достигне 7.0% до края на 2019 г. Това означава, че безработицата през това десетилетие би била около 7.9%.

Спадът на американските запаси подкрепи цената на петрола

Цената на американския лек суров петрол се повиши, след като данните на Американския институт по петрола показаха намаляване на запасите от суровината. Данните показаха свиване от 4,7 млн. барела през миналата седмица. Това далеч надхвърли предварителните прогнози за спад на запасите с 1,5 млн. барела. Допълнителна подкрепа за черното злато оказаха поскъпването на долара и стенограмата на Фед, която се размина с очакванията на инвеститорите.

По-рано през деня, Организацията на страните-износителки на петрол ОПЕК запази без промяна прогнозата си за ръста в търсенето на петрол в световен мащаб за 2012 г. и обяви, че този ръст ще се забави през 2013 г., следствие на продължаващото икономическо забавяне в световен мащаб. „Различните сценарии на икономическото развитие в света ще се компенсират взаимно. Вследствие на това общата картина за потреблението на петрол в света остава практически без промяна“, се посочва в доклада на ОПЕК.

Така американският лек суров петрол със срок на доставка месец август се повиши с 2.5%, до 86.10/20 долара за барел. На борсата в Лондон петролните контракти за доставка на брент през ноември повишиха цената си с 2.3 на сто до 99.80/90 долара за барел.

Златото повиши стойността си с около 10 долара за унция, до 1576 долара. На този етап обаче, докато еврото е под натиск от страна на долара, вероятността за по-значителен ръст на ценният метал, остава минимална. Липсата на трети рунд от количествени облекчения в САЩ също ограничава възможностите за ръст на цената. Тази сутрин златото се разменя на цена от 1572/73 долара за унция.

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички