Ендодонтия - какво представлява и какво трябва да знаем за нея


Ендодонтия - какво представлява и какво трябва да знаем за нея
Снимка: iStock/Guliver

14638

1. Какво представлява Ендодонтията?

"Ендодонтията" е специалност на денталната медицина, която се занимава с патологията, лечението и профилактиката на "ендодонта". Специалистът, занимаващ се с ендодонтия, се нарича ендодонтист.

Зъбната пулпа (известна като "нерв") представлява сноп от кръвоносни, нервни и лимфни съдове, които изхранват и защитават зъба. Пулпата се намира в централната част на зъба и същата е обвита от дентин, през който минават тесни каналчета.

Същата, заедно с дентина образуват пулпо-дентиновия комплекс, или живата част на зъба, известна като "ендодонт" в литературата.

Ако зъбите в устата бяха под тази форма, без защита отгоре, живота за нас хората щеше да е "неистово" мъчение, породено от ултра-гига чувствителност дори и към най-малкото механично и химично дразнение.

Всяка хапка щеше да ни се струва предизвикателство. Заради това природата се е погрижила и създала емайла, който като черупка покрива и предпазва ендодонта от външни дразнители, та да можем спокойно да хапваме и пийваме както си знаем и можем.

Ако емайлът е черупката на видимата/коронковата част на зъба, тогава ролята на цимента е черупката на невидимата/кореновата част на зъба. Когато се наруши целостта на една от двете бариери, тогава имаме патология. Тя може да бъде два вида – възвратима или невъзвратима.

"Ендодонтското лечение" или "кореновото лечение", известно с най-различни имена сред българската широка публика като "умъртвяване на зъб", "махане на нерв", даже "махане на корени" е най-абсурдното, което съм чувал, не е нищо друго, освен лечение на ендодонта (пулпо-дентиновия комплекс).

В основата на всяка патология свързана с ендодонтията стои "инфекцията". Основната причина за възпаление на ендодонта са бактериите, които могат да го засегнат през различни входни врати: кариес, счупен зъб, пукнатина на зъб, оголен корен, дълбок джоб и т.н.

Нашата цел е да локализираме въпросната входна врата на бактериална инфекция чрез щателна анамнеза и най- различни клинични и рентгенови изследвания. Възпалената тъкан трябва да бъде изчистена и входната врата на бактериалната инфекция запечатана. Това е нашата задача като "ендодонтисти".

2. Кореновото лечение може да ли да се приложи на всеки зъб?

Абсолютно, да! Кореновото лечение може да бъде приложено на всеки зъб, като започнем от млечните зъби при децата и стигнем до мъдреците на "инфлуенсърите". Най-малкия ни пациент на когото сме провели модерно "кореново лечение под микроскоп е бил само на 4 годинки, докато най-възрастният – на 90.

Самото лечение протича в следната последователност:

  • Анамнеза, клинични и параклинични (рентгенови) изследвания и диагноза;
  • Поставя се местна упойка, като целта ни е всяко ендодонтско лечение да е напълно безболезнено;
  • Поставя се изолационно платно, известно като "кофердам". Неговата цел е изолация от вторична инфекция към канала по време на манипулацията, както и защита за пациента по време на лечение, особено в условия на "пандемия";
  • И тука идва интересното: започваме с периферията на пломбата и след това продължаваме с лечението на каналите от инфекцията.

Това е част от концепцията която разработихме, а именно проектът "Endorestodontics" спечелил сърцата на повече от 4300 зъболекари по светът;

  • Обработват се каналите с ротиращи инструменти чрез мотор с изкуствен интелект, който предотвратява възможността от счупването им. Естествено най-важен е опитът на лекуващия, когато говорим за "счупени инструменти в канала на зъба";
  • Дезинфекцията е следващия етап, като за целта ползваме специално разработен дезинфекционен/иригационен протокол в известния Университет в Барселона UIC, където Д-р Чурлинов работи на своята втора магистратура по ендодонтия;
  • На предпоследно място идва запълването на кореновите канали. Отново, заложили сме на проверен научен метод който се слави с 40 годишни проследявания и успехи, така нареченото 3D запълване с разтопена гутаперча (напълно биологичен материал извлечен от дървото genus Palaquium от семейството Sapotaceae;
  • На последно, но не и по важност място, идва завършването на пломбата чрез оформяне на ядро от фибро влакна. То се прави с цел предотвратяване на счупването на пломбата, защото според литературата, ендодонтско лекуваните зъби са податливи към счупване. Когато дефекта е бил много голям преди нашата намеса, то тогава зъбчето се завършва с някакъв тип коронка след ендодонтското лечение.

3. Кога дентален специалист може да ни откаже ендодонтия?

Страхотен въпрос! Намеса посредством ендодонтия може да ви откаже както общо практикуващ зъболекар, така и специалист ендодонтист, като нашите специалисти в дентална клиника Чурлинов & Чурлинов. Според американската асоцияция по ендодонтия, случаите са разделени на такива с минимална сложност, средна сложност и висока сложност. Категоризирането им зависи от много фактори.

Минималната сложност не би трябвало да представлява затруднение за общо практикуващия зъболекар, но тези със средна сложност могат да бъдат истинско главоболие за човек който не ползва увеличение в практиката си, или има оскъден опит в съвременната ендодонтия.

Случаите с висока сложност трябва да бъдат насочени към специалист ендодонтист още в началото ако искаме да запазим добрата прогноза и предвидимист на резултата.

Ендодонтиста може да ви откаже когато зъба от трета категория, или висока сложност е изчерпал вече своя ресурс и лечението му вече не е предвидимо. Също така може да откаже когато зъба е много дълбоко разрушен и въпреки че каналите биха могли да бъдат добре излекувани, ако не може да бъде успешно и надеждно изграден в последствие, то тогава по-добре да се приложи нещо по предвидимо.

Третата причина е "спукан корен" известна като "vertical root fracture" в литературата, или сцепен на две части зъб, известен като "split tooth" на английски.

4. Болезнена и скъпа процедура ли е ендодонтията?

Ендодонтията е напълно безболезнена! Това го заявявам като човек излекувал ендодонтски повече от 12 000 зъба досега. След поставянето на добра местна упойка, ендодонтията като усещане, не би следвала да е по различна от направата на най-обикновена обтурация. Има пост оперативен период след манипулацията който зависи основно от опита на лекуващия, диагнозата на зъба, както и от прага на болка на пациента. Мъжете обикновено сме по слабия пол тука, след дългогодишнита ми констатация. Както казва един пациент "докторе, мъжката кожа е тънка".

Обикновено няколко дни след манипулацията, пациентите съобшават за дискомфорт при дъвчене. Болката е поносима и рядко прибягват до обезболяващи. Има и ситуации в който продължава до една седмица, но с всеки изминал ден рязко и правопропорционално , болката намалява.

Веднъж изчезнала болката тя не трябва да се възобновява. Възобновяването след месец може да е тревога за прогнозата на зъба. Има случаи в който конвенционалното нехирургично лечение има лимити и тогава "ендодонтистът" трябва да предприеме "микро хирургично ендодонтско лечение" с цел отстраняване на инфекцията и причината за възпалението, съответно болката.

Цената на съвременното кореново лечение в западния свят отговаря на цената на поставяне на имплант, защото при едно недобро лечение, следващата стъпка ще е импланта, а това никак не е сравнимо. Литературата и историята са доказали че и конпрометираните зъби имат по дълга преживяемост и от най- добрите импланти. В България все още не са се изравнили като цени но тенденцията е такава. Цените на имплантите поевтиняват докато цените на ендодонтията се качват нагоре.

За щастие на българите съвременната ендодонтия все още е на достъпни цени в България.

Искам само да припомня че болката е емоционално състояние. Тя зависи основно от дразнителя и от прага на болка на пациента. Много често има диагнози които са напълно безболезнени, но са с по-лоша прогноза от болезнените. Болката е сигнал която ни подсказва че или нещо се разболява, или оздравява.

"Благодентствени са онези, които чувстват болка." бих казал аз и не само метафорично. Ако нямахме болка, никога нямаше да разберем че нещо нередно се случва с тъканите ни. Обикновено, когато зъб се обади, той трябва да се лекува.

Веднъж възникнал, кариес не може да се самоизлекува. Кариесът е инфекциозно заболяване и няма спорове по темата. Може да бъде локализиран в раната му фаза или изпуснат и преминал в пулпит.

Болката при кариес е най-често при студено или сладко. Тя е провокирана и обикновено отшумява след отстраняване на дразнителя. Тука трябва да разграничим свърх-чувствителноста към студено, която няма нищо патологично и е вследствие на оголен корен.

Ако болката стане нощна е притиснително, защото най-вероятно пулпата/нервът е вече засегнат и говорим за пулпит. Ако след отстраняването на студеното или топлото, остане болка за повече от 10 секунди, също е притиснително и отново пулпата е засегната невъзвратимо и говорим за пулпит.

Когато пулпитът протече без симптоми, той преминава в некроза на пулпата и тогава се появява болка при топло и често при натиск зъба се чувства странно. Когато вече започне да боли при натиск а видимо няма проблеми с венеца, т.е не кърви като ползвате конец, тогава най-вероятно имате периодонтит в остра или изострена фаза и ви трябва спешно ендодонтист.

Единственото възвратимо възпаление, което може да отшуми от самосебеси в устата ви е венецът, и то само когато е възпален заради срив в имунната ви система. Когато има причина за възпалението му, същата трябва да бъде отстранена първо.

Да обобщим кога трябва да търсим ендодонтист:

Когато ни боли спонтанно, когато болката станне нощна, когато продължава след отстраняване на дразнителя, когато боли при натиск и се усилва, както и когато претърпим травма на зъба. Другата ситуация при която трябва да потърсим ендодонтист е когато се появи топче на венеца и през него изтича някакъв тип ексудат. Това е сигнал че вече имаме хроничен процес който се оттича през това топче.

5. Кога можем да сметнем със сигурност, че дори и ендодонтията няма да помогне?

Ендодонтията, колкото и вездесъща да е тя, си има своите граници. Когато гледаме прогнозата на един зъб, освен лечението ние гледаме и възстановяването на зъба.

Какъв е смисълът на добре излекуваните канали, когато една и съща коронка пада непрекъснато? Ние искаме функционален и здрав зъб.

Здрав, но нефункционален зъб не е в интерес на пациента, съответно и за нас не представлява предизвикателство. Минималната остатъчна зъбна тъкан е 2 мм над венеца.

Случаите, в които разполагаме с по-малко от това, по даденост са с лоша прогноза заради непредвидимото задържане на коронката.

Зъбите с висока сложност и некооперативен пациент, неспазващ указанията, също попада в графата "бъдещ провал". Ако след кореновото лечение при специалист ендодонтист, не продължи при лекуващия си лекар за финално възстановяване и зъбът се фрактурира междувременно, тогава ендодонтията е била напълно безполезна.

Стари перфорации, пробити корени, които не са открити на време и вече имат стопяване на кост в съседство, също принадлежат към графата "бъдещ провал". И отново, зъбите със вертикални фрактури и сцепени корени са сигурен провал и там лечението е краткосрочно.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички