Не квалификацията, а дипломацията определя заплатата


Не квалификацията, а дипломацията определя заплатата
Снимка:

769

Когато кандидатстваме за нова работа, по презумпция очакваме, че условията, които ще ни предложат, зависят от професионалните ни умения. Това обаче не непременно е така – твърдят анализатори от агенцията за човешки ресурси HeadHunter.

Според тях, от ключово значение е не квалификацията ни, а умението да водим преговори.

Проведената анкета разкрива, че всеки втори кандидат не се колебае да изрази възраженията си, ако новият пост значително се разминава с очакванията му, но 39% се съгласяват на първоначалното предложение, без да се борят повече.

Статистиката обаче доказва, че в много случаи тези, които искат – получават. Болшинството от кандидатите, които са се опитали да договорят по-изгодни условия, са ги получили – 71%. При това, за да се домогнете до желаното, не обективни критерии играят във ваша полза, като знанията и опита, а уменията да се представите във възможно най-добра светлина.

Според анализаторите на HeadHunter на първо място от факторите, които ще определят параметрите на трудовия ви договор, стоят дипломатичността и изкуството да преговаряш - с 69%. Интелектът се нарежда втори по важност, с 43%, следва уникалният опит, с 37%, и знанията, с едва 24%.

Най-често готови да оспорят първоначалното предложение са кандидатите, домогващи се до висши управленски постове. Те не приемат офертата без борба в 21% от случаите, а в 87% получават, каквото са поискали.

Най-често по-смелите кандидати успяват да говорят по-висока заплата – 72%, гъвкаво работно време – 31%, възможности за кариерно развитие – 28%, и допълнителни бонуси и премии – 23%.

Нещо повече – половината от служителите, поискали по-щедри надници, в крайна сметка договарят увеличение от 15-20%, но някои късметлии, които са едва 3% от всички, имат толкова златен език, че започват с двойно по-висока заплата от първоначално предложената.

Когато се престрашите да оспорите офертата на бъдещия си работодател обаче, е добре да внимавате. Според 11% от респондентите, самото зачекване на темата е довело до твърд отказ да бъдат наети.

В отделен доклад Harvard Business School дават съвет как да водите преговори.

Според учените, имате по-голям шанс да спечелите, ако играете с белите фигури на шахматната дъска – с други думи, бъдете този, който първи отправя предложение, и се старайте да държите хода на преговорите под контрол.

Психолози подчертават още, че трябва да демонстрирате самоувереност, но не арогантност, и да избягвате клопката да обсъждате незначителни детайли. За да постигнете това, може да използвате проста тактика – когато разговорът се насочи към дребните подробности, пийнете кафе или от поставената пред вас чаша вода, за да не бъдете въвлечен в дискусията. След това отново насочете фокуса към по-важни теми.

Отделно, публикация в Current Directions in Psychological Science съветва винаги да започвате преговорите с по-високи изисквания, отколкото сте готови да приемете. Дори и да сте съгласни да работите за по-ниска заплата, не е необходимо веднага да обявите това.

Според автори на статия в Applied Science пък, първите пет минути от преговорите определят завършека им. Именно в началото вашият опонент ще следи за признаци дали сам вярвате на твърденията си, или просто му хвърляте прах в очите.

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички