Няма пари за вдигане на детските надбавки


Няма пари за вдигане на детските надбавки
Снимка:

430

На този етап в бюджета няма възможност за повишаване на детските надбавки, обяви днес социалният министър Тотю Младенов.

На този етап икономиката е на такова ниво и такъв БВП имаме, че не можем да осигурим повече средства, обясни социалният министър.

"Годишно даваме общо над 500 милиона лева за изплащането на детски надбавки. Над 50 % от целия бюджет на нашето министерство отива само за това. По 35 лева месечно изплащаме за над 80% от всички деца", подчерта той.

Тотю Младенов категорично подкрепя да има подоходно семейно облагане.

"Мисля, че е редно и възможно да има подоходно семейно облагане. С Министерството на финансите и с НАП работим по тази система", допълни Младенов.

Той гарантира готовност да се срещне с представители на майките, които излязоха вчера на протести в цялата страна с искания да се увеличат детските надбавки и да се обвържат обезщетенията за отглеждане на дете до 2 години с минималната работна заплата.

За увеличаването на размера на обезщетенията за отглеждане на малко дете, единственото, което каза Младенов беше: "към момента осигурителната вноска е 4,5 %, на този етап тя покрива това, другото е допълнителни социални услуги".

"За последните три години сме разкрили нови 133 услуги за над 8500 деца. По схемата за социални иновации в предприятията по ОП "Развитие на човешките ресурси" работодателите могат да кандидатстват с проекти и за създаване на детски кътове, където да има кой да се грижи за децата, докато родителите им са на работа. Започнахме много важен проект със Световната банка за около 40 милиона евро за изграждане в цялата страна на 70 центъра за деца от 0 до 3 години и за деца от 3 до 7 години и през пролетта на следващата година те вече реално ще работят и ще предоставят услуги за над 100 000 деца и техните родители", отбеляза социалният министър.

Социалният министър участва в националната конференция на тема "Здравословни работни места. Да работим заедно за превенция на риска". Над 90% от предприятията са изпълнили основните изисквания за безопасни условия на работа, отбеляза той.

Подобряване условията на труд означава по-малко трудови злополуки, по-малко професионални заболявания, по-добра производителност на труда и конкурентоспособност на самите предприятия, подчерта социалният министър.

"Аз мисля, че през последните години благодарение на усилията на ГИТ, синдикатите и работодателите нивото на травматизма и на професионалните заболявания пада", допълни Младенов.

Един от най-рисковите сектори обаче си остава строителството. Той припомни, че държавата чрез Европейски социален фонд и оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" ще даде общо 72 милиона лева за подобряване на безопасните условия на труд. "Вече сключихме 240 договора с 240 предприятия на обща стойност 30 милиона лева, а до 26 ноември бизнесът може да кандидатства в Агенцията по заетостта с проекти за подобряване на условията на труд за още 42 милиона лева", отбеляза Младенов.

Сокол Силянов, началник-отдел "Трудова злополука и професионална болест" в НОИ обясни, че според окончателните статистически данни, които са до 2010 година, се забелязва тенденция за намаляване на трудовите злополуки. Оперативните данни за 2011и 2012 година показват, че злополуките за първите девет месеца за тази година са повече от злополуките, декларирани за същия период на миналата година.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички