Защо луксозни курорти в тези популярни острови местят часовниците с час напред?


Защо луксозни курорти в тези популярни острови местят часовниците с час напред?
Снимка: iStock

2345

Луксозните курорти на Малдивите наистина имат всичко – тюркоазена вода, богат морски живот, а в някои случаи собствено часово време. Наричано „островно време“, това не е фигуративен израз, приканващ гостите да се отпуснат и да забравят за изминалите часове.

Много курорти местят часовниците си поне с 1 час напред от официалната часова зона на страната, разказва CNN Travel.

„Тази умишлена настройка на времето е повече от обикновена странност на пътуването – това е обмислено подобрение на изживяването на гостите, задоволяване на разнообразните нужди на нашите международни посетители“, обяснява феномена Мохит Дембла, генерален мениджър JW Marriott Maldives Resort & Spa.

JW Marriott е един от четирите имота на Малдивите под шапката на Marriott Group, заедно със St. Regis Maldives Vommuli Resort, Westin Maldives Miriandhoo Resort и Ritz-Carlton Maldives, Fari Islands. И четирите курорта спазват островното време.

Повече дейности на дневна светлина и вечери по залез слънце

Снимка: iStock

Въпреки че тази едночасова промяна може да не изглежда като голяма работа за живеещите на места с дълги дни, има голяма разлика, когато сте на почивка и разполагате с много часове дневна светлина.

Въпреки че тази едночасова промяна може да не изглежда като голяма работа за живеещите на места с дълги дни, има голяма разлика, когато сте на почивка и разполагате с много часове дневна светлина.

„Тъй като повечето курорти на Малдивите са разположени на техни собствени частни острови и често на километри от континенталната част на Мале, те работят според собствените си правила, а именно „островното време“. Така че туристите могат да се възползват от допълнителен час дневна светлина всеки ден“, отбелязва Жила Вего, директор продажби и маркетинг в St. Regis Maldives Vommuli Resort.

Корекцията на времето означава, че слънцето изгрява в 7 сутринта в курортите вместо в 6 сутринта – официалното време на Малдивите.

Soneva - друга група от луксозни курорти с множество имоти около Малдивите, също настройва часовниците с час напред.

Снимка: iStock

„Слънцето изгрява в 7 сутринта и залязва в 19:15, като нашите гости се наслаждават на дневна светлина за ранни сутрешни джогинг или прохладни вечерни спортове, избягвайки пиковите горещини на деня. Това им осигурява красотата на здрача до 19:45 ч. – идеално за наблюдение на невероятни залези от плажа“, казва генералният мениджър на Soneva Jani Чарлз Морис.

Персоналът в други курорти има подобни обяснения на явлението – неофициалната часова зона помага на гостите им да се наслаждават на повече дейности на открито преди залез слънце, както и на залеза по време на вечеря. Често се планират специални дейности за тези златни часове.

Westin Maldives Miriandhoo Resort, например, е домакин на йога при изгрев слънце и сесии за бягане – наречени Westin Run. Ritz-Carlton Maldives, Fari Islands сервира вечеря в своя бар край басейна с изпълнение на малдивски барабан бодуберу на залез слънце, докато St. Regis предлага бутилка шампанско в 18:45. за своите гости.

Колкото и да е широко разпространено, островното време може да се окаже шок за посетителите на Малдивите, особено когато се опитват да балансират релаксацията с реалността и се тревожат за трансферите обратно до летището.

Служителите на St. Regis казват пред CNN, че гостите може да са объркат. За да предотвратят това, специализирани икономи ги информират за времето на острова преди престоя им и помагат за координирането на разговорите и трансферите, особено от летището до курорта.

Не всеки островен курорт следва островното време

Снимка: iStock

Не всеки курорт на Малдивите следва островното време. Такъв е Kurumba, който има честта да бъде първият курорт в страната.

„В Kurumba Maldives не използваме и никога не сме използвали островно време, просто защото – като първия курорт на Малдивите, концепцията за такова не е съществувала“, казва Али Фарук, мениджър на курорта Kurumba, който отваря врати през 1972 г.

„Много от членовете на нашия екип пътуват от Мале, така че ние уважаваме техния баланс между професионалния и личния живот. Нашият опит показва, че гостите намират за по-удобно и по-малко объркващо да са в една часова зона. Kurumba е само на кратко пътуване с моторна лодка от летището, така че те не губят време, когато отсядат тук.“

Архипелаг, съставен от 1190 ниско разположени острова, Малдивите се простират на 90 000 кв. км.

По-голямата част от над 160-те национални курорта се намират на отделни острови, до много от които се стига с хидрплан от международното летище Velana в столицата Мале. Тези самолети не могат да летят по тъмно, така че дневните часове са ценни.

През годините курортите в други страни също са създали свои собствени часови зони по различни причини, но Малдивите със сигурност имат най-много от тях. За Дембла на JW Marriott всичко се свежда до туристическото преживяване.

„Курортът не е само предоставя луксозно настаняване и услуги – става въпрос за поддържане на среда, в която самото време е съобразено с комфорта и предпочитанията на нашите посетители. Отразява бавното темпо и спокойното отношение, характерни за островните общности, обогатявайки цялостното изживяване при пътуване“, отбелязва той.

Източник: CNN Travel

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Жителите на тези популярни острови протестират: Свръхтуризмът ни убива

Защо туристите в един от най-популярните острови не могат да напускат хотелите си днес?

Коя e седмицата с най-евтини самолетни полети това лято?

Заради туристическия бум: Европейска страна строи ново международно летище

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.3227
  • JPY
    100
    1.16557
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички