The Telegraph: България предлага абсурдно достъпна почивка на плажа с невероятни птици


The Telegraph: България предлага абсурдно достъпна почивка на плажа с невероятни птици
Снимка: iStock

7282

„Ако някога искате да изпитате смяна на посоката на времето, направете пътуване до Българското Черноморие. Неговите плажни хотели от 60-те години на миналия век са всичко, което можете да очаквате от сгради, които са построени през съветската епоха и не са реновирани след това. Това пише в репортаж за България британският журналист Джеймс Листън във в. The Telegraph.

„Въпреки че моята тризвездна хотелска стая е достатъчно приятна и мога да се унасям в сън под шума на вълните, това е място, в което не се обръща особено внимание на интериорния дизайн. Но това, което му липсва като актуален стил, компенсирано в голяма степен от съотношението цена-качество“, пише туристическият наблюдател на изданието.

По думите му на други места в Европа – Майорка или Родос, са се опитали да надскочат своите основи на масовия пазар, докато предлагането на слънце и пясък в България остава изключително евтино и весело. Листън споделя, че е в Несебър, на около половин час път с кола от летището в Бургас в стая с изглед към морето, плюс закуска за 50 паунда на вечер.

„Добре, може да не е толкова изискан, но наистина ли има значение, когато навън има кайсиев пясък и съм само на 15 минути пеша от Стария град на Несебър, който, макар и туристически, е напълно очарователен?“, пита той.

Снимка: iStock

„Освен че е невероятно биоразнообразен сам по себе си, регионът е централна точка на Виа Понтика, един от основните миграционни пътища в Европа. През пролетта и есента птици от всякакъв вид преминават през хилядите, докато пътуват между летните и зимните места за обитаване. В пиковите моменти на миграция ще има пеликани, щъркели и орли. Добавете към това впечатляващ списък от гнездящи видове и местните питци като малки короморани и не е чудно, че чудно, че България е толкова обичана от посещаващите наблюдатели на птици“, пише журналистът на The Telegraph.

За да увеличи максимално срещите с птици, Листън наема водач за наблюдение на птици за деня в лицето на Петър Янков, основател на Българското дружество за защита на птиците и един от водещите български орнитолози.

„Докато тръгваме от Несебър в една майска сутрин, Янков обяснява защо Бургас е такъв магнит за птиците. По думите му ключов е комплексът от езера около Бургас който сам по себе си е в най-западната точка на Черно море“, споделя журналистът.

„Четирите основни вида езера варират между солени и сладководни местообитания, като всяко от тях е заобиколено от пейзажи, които предоставят възможности на птиците да се размножават, да зимуват или да спират по време на пътуванията си от Африка и Средиземно море към Полша, Германия, Русия и Украйна“, разказва Листън.

Снимка: Владимир Младенов

Той разказва, че първата им спирка е соленото Поморийско езеро, където могат да се видят птици като рибарки, авоцити и чернокрили кокили, корморани и др. Следва Атанасовското езеро, дом на емблематичното фламинго.

По думите на на журналиста соленото Бургаско езеро пък е обитавано от пеликани, гмурци и черни рибарки, а последното езеро – Мандренско е последната спирка преди морето. „Въпреки че е с размери само 1 кв. км, това „петно от храсти, тръстика и открити води“ е събрало данни 315 вида птици: около 1/4 от орнитофауната на Европа“, споделя Листън.

„Българите са прагматични. Наблюдението на птици не е популярно в национален мащаб, тъй като няма конкретна цел“, споделя Петър Янков.

Но оценяването на природата е от съществено значение за нейното опазване.

„Биоразнообразието на България е ерозирано по време на Прехода“, признава той. „Важно е местните да оценят стойността, която природният туризъм носи в нашия регион; просто се нуждаем от повече посетители, за да го изпитат“, заключва специалистът.

Източник: The Telegraph

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ръст на туристите очакват по Южното Черноморие

Недостиг на кадри: По Черноморието ще наемат работници от Узбекистан и Киргизстан

Почивката в Гърция е по-скъпа тази година

Най-големият остров в Гърция: Защо си струва да го посетите и какво трябва да знаете?

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички