Ваканционните имоти у нас: Руснаците изпаднаха от картата, 90% от купувачите са българи


Ваканционните имоти у нас: Руснаците изпаднаха от картата, 90% от купувачите са българи
Снимка: iStock

6895

Българите са основните купувачи на ваканционни имоти по Южното Черноморие, като делът им се засилва активно през последните години. Така в първите месеци на 2024 г. къщите и апартаментите на Южното Черноморие се продават предимно на българи и те съставляват около 90% от всички купувачи, сочи доклад на строително-инвестиционната компания Green Life Development & Resorts.

Въпреки активното присъствие на български клиенти, рускоговорящите собственици на ваканционни жилища вече не продават активно имотите си. Вторичният пазар се намира във фаза на затишие.

„Тенденцията българите да доминират на този пазар започна във времето на пандемията и оттогава делът им расте с всяка изминала година. Останалите 10% от купувачите са предимно от държави като Германия, Израел, Полша, но те не са така определящи за пазара“, коментира Екатерина Желяпова, търговски директор на Green Life Development, като допълва, че профилът на българските купувачи става все по-разбообразен.

Допреди 5 години те са били предимно хора на над 50-годишна възраст. Това са клиенти със спестени средства, които решават да ги вложат в недвижим имот на по-ниска цена и с по-малка обвързаност спрямо градския имот. Тази група купувачи е активна и днес, но на пазара уверено излиза и нов профил клиенти, посочват от компанията.

Снимка: iStock

„Младите семейства с малки деца – хора средно между 30 и 40 години, вече са най-устойчивата група клиенти при нас“, отбелязва Желяпова. Това по думите ѝ се дължи от една страна на факта, че тези хора имат нужда от удобно, сигурно и добре уредено място, на което да прекарват лятото с децата си, без това да изисква твърде много проучване и предварителна организация.

От друга страна, покачването в цените на ваканциите в хотели и места за настаняване с краткосрочен наем прави тази опция скъп вариант за по-младите клиенти. Това мотивира част от тях да потърсят дългосрочно решение – в покупка на ваканционно жилище, казва Желяпова.

Цените на този тип имоти през последните години демонстрират по-умерен темп на растеж, като се очаква покачването през следващата година да се засили, тъй като те изостават от ръста на цените в София. Спрямо апартаменти в столицата, цените на ваканционните имоти са с 20% по-ниски.

Таблица: Green Life Development & Resorts

Цената на апартамент с една спалня в Созопол започва от 75 000 евро, а с две спални – от 95 000 евро, като тази стойност достига 130 000-140 000 евро за по-функционалните имоти. Къщите в комплекси в Созопол пък започват от 280 000 евро.

„Ръстът в цените на ваканционните апартаменти на Южното Черноморие е незначителен на фона на покачването на градските жилища, който надмина 35-40% от 2021 г. Това прави имотите„втори дом” добър и сигурен вариант за вложение на спестяванията, особено когато даден комплекс предлага както условия за деца, така и пълноценен отдих за различните поколения“, казва тя.

„Можем да кажем, че ваканцонният пазар в момента е подценен на фона на еуфорията на градските жилища, но това прави инвестицията в него разумен ход за по-находчивите купувачи“, допълва Желяпова.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Пазарът на ваканционни имоти се раздвижва

Кои са най-добрите държави в Европа за покупка на ваканционен имот?

Разходите за строителството в София - по-големи от тези в Барселона и Мадрид

Прогноза: Накъде тръгват цените на имотите през 2024 г.?

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички