Това са 3-те най-добри европейски държави за покупка на ваканционен имот


Това са 3-те най-добри европейски държави за покупка на ваканционен имот
Снимка: iStock

11019

Има три европейски държави, които са „неизменни фаворити“ в сектора на ваканционните имоти. Това смята Кейт Еверет-Алън, партньор имотната компания Knight Frank, пише CNBC.

„Франция, Италия и Испания могат да се похвалят с политическа стабилност, добро управление и лесен достъп до ипотечния пазар – фактори, които им помагат да наберат популярност сред чуждестранните купувачи на имоти“, отбелязва тя.

„За купувачите също така е лесно да се ориентират на пазара посредством имотните регистри, които показват колко са продадените имоти, освен това трите държави привличат купувачи с неща като привлекателна природа и градове и добра храна“, казва Евърет-Алън пред CNBC.

Какво да търсите?

Снимка: iStock

„Преди да започнете да търсите, трябва да сте наясно какво искате от имота, казва тя. Планирате ли да притежавате имота си за 5-10 години, за да го ползвате за семейни ваканции и по-дълъг престой? Обмислянето на дохода от наем, който се нуждаете или искате, също е важно.

Способността да отдавате имот под наем е от съществено значение. „На фона на по-високите лихви по ипотеките, виждаме много хора искат да отдават имотите под наем по един безпроблемен начин“, посочва Еверет-Алън. Някои страни предложха визи за „дигитални номади“ след пандемията, а те все още са атрактивни, тъй като пътуващите, които наемат жилища, искат да останат за 2 или 3 месеца.

Трябва също се уверете, че можете да стигате до имота, когато поискате. „До определени пазари често не може да се летите в зимните месеци, така че ще можете ли да стигате от дома си до своя имот?“, пита Еверет-Алън. Съществува и факторът, при който „заключвате и тръгвате“, така че трябва да помислите и за местни контакти, които могат да помагат с поддръжката или охраната, когато е празен.

ОЩЕ: В тази страна ще конфискуват имоти на руснаци

Хората прекарват повече време от преди във ваканционните си имоти, казва Еверет-Алън. „Преди хората искаха да могат да стигат от летището до имота си в рамките на час, докато сега са готови да пътуват малко повече, защото често прекарват седмица във ваканционния си имот, вместо уикенд“, казва тя.

Струва си да се проверят и правилата във връзка с използването на сайтов като Airbnb. През октовмри италианския град Флоренция, например забрани новите краткосрочни наеми през подобни платформи, докато в Париж има 120-дневен лимит годишно за отдаване под наем на имоти през Airbnb. Британците пък заради Brexit могат да прекарат само 90 дни от 180 в страните от Шенгенското пространство, в противен случай вероятно ще се изисква виза.

Франция

Снимка: iStock

Франция е най-посещаваната държава в света, според Световната организация по туризъм към ООН. Прованс и Алпите с тяхните удивителна природа и много пространство, са популярни места за инвестиции от страна на купувачи от Северна Европа, казва Евърет-Алън.

След пандемията алпийският регион е особено популярен заради откритите пространства. „Той просто отговаря на всички изисквания, като гледка, природа, пространство, възможност за поддържане на форма и прекарване на време с роднини и приятелите“, казва тя.

ОЩЕ: 11 000 евро на кв. метър: В кой европейски град е нaй-cĸъпият жилищeн пaзap?

Ски курортът Куршевел държи най-високи цени на луксозните имоти през второто тримесечие с 27 250 евро на кв. м, докато в Морзин те са най-ниски – 9 700 евро на кв. м, според данни на Knight Frank.

Франция също насърчава хората да купуват новопостроени втори жилища в страната посредством стимули, които ги освобождават от стандартния данък за покупка в размер на 20%, ако отдават имота под наем за около 14 седмици на година.

Италия

Снимка: iStock

Тоскана, със своите лозя, ферми и градове като Флоренция, Сиена и Лука, е винаги популярна, според Еверет-Алън, както и градовете и селцата по крайбрежието на езерата в северната част на страната, които предлагат лесен планински и градски достъп.

За да получите повече за парите си, Пулия, която се намира „на тока на ботуша“ на Италия, разполага с „зашеметяващо крайбрежие, очарователни исторически градове и вкусна кухня“, споделя имотният агент Сара Траверсо, съосновател на имотната агенция Nest Seekers International.

Траверсо, която е работила в италанският имот на своето семейство в продължение на няколко години, преди да се премести в Ню Йорк, казва, че централният регион Умбрия също е популярен със своите средновековни градове на хълмове и спокойния начин на живот.

ОЩЕ: Поредна европейска държава налага строга регулация на нощувките в стил Airbnb

„Запазването на местното културно наследство привлича хората, които търсят по-спокойно и по-автентично италианско изживяване“, казва тя. Остров Сицилия също става все по-популярен за ваканционни къщи. 2024 г. може да е подходящо време за покупки, като Траверсо очаква спад в цените след ръст на предлагането, което е изгодно на чуждестранните купувачи.

Италия стана популярна за заможните чуждестранни купувачи, които си купуват имоти в страната заради въвеждането на данъчна ставка през 2017 г., позволяваща на хората да плащат плосък данък от 100 000 евро годишно за доход, генериран в чужбина, независимо колко голям е той.

„Тази програма за „плосък данък“ обхваща членове на семейството, които плащат фиксирани 25 000 евро годишно върху доходи в чубина и се харесва сериозно на клиенти на Knight Frank в Европа и извън Стария континент“, отбелязва Еверет-Алън.

Испания

Снимка: iStock

Испания е популярна като място за покупка на имот сред французи, британци и германци, като Балеарските острови и бляскавият град на южното крайбрежие Майорка са предпочитаните райони, според данни на Knight Frank.

Испания вероятно ще стане още по-популярна за чуждестранните купувачи заради новата виза дигитални номади, която позволява на хора извън ЕС да живеят и работят в страната до 5 г. „Ако притежавате имот и го отдавате на дигитални номади за по 2-3 месеца, това е доста изгодно“, казва Еверет-Алън.

ОЩЕ: Кои са най-добрите дестинации за дигитални номади в света?

Столицата Мадрид, която мнаваше „под радара“ на чуждестранните купувачи, набира популярност, защото имотите са по-изгодни, спрямо Лондон или Париж.

„Това е един достатъчно голям град, който има наистина силна идентичност, добра култура, лесен достъп, тъй като в днешно време има много полети до Мадрид“, казва Еверет-Алън.

Луксозните имоти там са на цени от около 8 000 – 9 000 евро на кв. м, докато в Париж са около 19 000 – 20 000 евро на кв. метър, казва Еверет-Алън. Цените на имотите в Мадрид обаче се очаква да нараснат с около 5% през 2024 г., според прогнозата на Knight Frank, докато тези в Париж ще се увеличат с 2%, а тези в Лондон цените ще останат без промяна.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какви ще са цените на имотите през 2024 г.?

В Гърция ще глобяват за покупка на имот в брой

Шотландец, купил 3 къщи в българско село по eBay за под 3 000 паунда всяка: Сега децата ми ще имат наследство

Имотите в най-голямата икономика - най-недостъпни от 1984 г. насам

Италия ще конфискува стотици милиони от Airbnb

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички