Ще се увеличат ли още цените на имотите през 2024 г.?


Ще се увеличат ли още цените на имотите през 2024 г.?
Снимка: iStock

22506

През 2023 г. се наблюдаваше охлаждане и спад на сделките с недвижими имоти спрямо много активната 2022 г., но прогнозите за 2024 г. са по-оптимистични. Качествените имоти ще задържат цените си и може да ги увеличат. Купувачите не бързат и имат високи изисквания за имотите, успяват и да постигнат компромис от продавачите при сделките.

Това е прогнозата на трима консултанти, специализирани в различни сегменти, в агенцията за недвижими имоти "Арко риъл естейт" за техните наблюдения, за очакванията им за следващата година, дадена пред БТА.

Още: Оправдават ли се прогнозите за охлаждане на имотния пазар?

Прогнози за следващата 2024 година

Стабилен пазар без сериозни сътресения очаква Цветелин Иванов през следващите 12 месеца. Според него стойностните и търсени имоти ще повишат цената си, а тези, които не са желани или са компромисни, ще отбележат спад. Търсенето и предлагането в момента е почти изравнено, но все още наблюдаваме "пазар на продавача", каза той.

 По думите му друга предпоставки за покачване на цените през 2024 г. може да е изкачването на още едно стъпало преди влизане в еврозоната. Исторически цените на имотите преди и след влизането на други страни в еврозоната са били с ръст между 15 и 40 на сто, обясни той.

Все още високата ликвидност на банките в България задържа лихвените проценти на ниски нива и евентуална промяна би настъпила при влизане на страната ни в еврозоната и налагане от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) те да бъдат повишени. "Тук обаче може да се каже, че по становище на експерти от банковия сектор на България покачването би било "здравословно" за инфлационните процеси и ръстът на лихвените проценти би бил между 0,5 и 1,5 на сто", каза Иванов.

Консултантът посочи още, че се наблюдава тенденция София да става все по-предпочитан град за живеене сред европейските граждани от други страни.

Още: Ще се отрази ли спадът при сделките с имоти върху цените?

Според Антония Петрова 2024 г. ще бъде напълно оптимистична, пазарът ще продължи да се радва на високо търсене и ще бъде доста по-стабилен. Нейната прогноза е, че цените ще се запазят. Търсенето на завършени нови сгради ще продължи да бъде по-засилено от това на сградите в строеж, но вече основен фактор за клиентите ще бъде освен локацията, и качественото изпълнение и как ще изглежда сградата, коментира тя и допълни, че заради това цената на новото строителство ще започне да расте.

Антония Петрова даде пример, че при старото строителство (панел, ЕПК, ПК, дори и старата тухла) цените ще останат в застой - те няма накъде да се повишат, освен ако не се направи саниране или реновиране на сградата. Лихвените проценти едва ли ще се променят през следващата година, но банките вече затягат критериите за отпускане на ипотечните кредити. Предвид предложенията за по-високи данъци смятам, че много от жилищата, които са закупени преди години и в момента са празни, ще се появят на пазара за продажба. Накратко казано, ще има ръст на сделките на по-качествените имоти и лек спад при по-неатрактивните жилища, посочи консултантът.

Николай Стоянов смята, че през 2024 г. пазарът ще се успокои и стабилизира, продължавайки тенденцията от тази година на успокояване на търсенето на имоти. Цената на кредитите в лева няма да се покачи съществено (до 3 на сто лихва), поради огромната маса спестявания на домакинствата в банките. Не виждам и фактори за намаляване на цените на имотите, като по-скоро ще се забележи спиране на растежа на цените и консолидация на достигнатите стойности, изтъкна той.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички