Имотите в най-голямата икономика - най-недостъпни от 1984 г. насам


Имотите в най-голямата икономика - най-недостъпни от 1984 г. насам
Снимка: iStock

3327

Последният път, когато жилищният пазар в САЩ беше толкова недостъпен, Роналд Рейгън беше в Белия дом.

В момента са необходими близо 41% от средния месечен доход на домакинствата за покриването на плащания по главницата и лихвите по заем за имот, според проучване на Intercontinental Exchange (ICE). Това се случва във време на неудобно високи цени след период, в който инфлацията беше най-високата от поколение насам. Жилищните разходи изяждат по-голям дял от заплатите, тъй като цените на горивата, храните и други кредити също са висок

Разходите за имоти вече заемат най-голям дял от заплатите от 1984 г., според ICE, собственик на Нюйоркската фондова борса. Това е с 0,4% повече спрямо предходния месец, като също показва, че имотите в САЩ са на най-недостъпни от 39 години.

Делът от доходите на домакинствата, необходим за плащане на жилищните разходи е нараснал през последните няколко десетилетия. През последните 35 години този показател е бил средно под 25%.

Кандидат-купувачите на жилища са изправени пред болезнената комбинация от високи лихви по ипотеките и високи цени на имотите. Тя повиши плащанията по лихвата и главницата на заем за жилище на средна цена със 144 долара само през последния месец, според ICE. За първи път месечните плащания са над 2500 долара, като това дори не включва данъци, застраховки или други такси.

Снимка: iStock

„Ситуацията вече беше ужасна“, каза в доклада Анди Уолдън, вицепрезидент на ICE за корпоративни изследвания, като добави, че скорошният скок в лихвите по ипотечните кредити я е влошил още повече.

Този проблем отдалечава „американската мечта“ още повече от потенциалните купувачи на първо жилище. Вместо това те са принудени да живеят под наем, отлагайки способността си да трупат богатство чрез собствеността на имот.

Сътресенията на пазара на облигации и войната на Федералния резерв срещу инфлацията повишиха лихвите по ипотечните кредити до нива, невиждани от 2000 г.

След като насрастваше 7 поредни седемици, лихвата по 30-годишните ипотеки с фиксиран лихвен процент се понижи до средно ниво от 7,76% през седмицата, според Freddie Mac.

За сравнение, преди пандемията тя беше 3,8% през есента на 2019 г. Подпомогнати от действията на Фед, лихвите по ипотеките за кратко паднаха под 2,7% в края на 2020 г. и началото на 2021 г.

Снимка: iStock

Колкото повече нарастват лихвите по ипотечните кредити, толкова по-недостъпни стават жилищата. При днешните лихви месечната вноска по заем за имот за 500 000 долара би била около 3 265 долара след 20% начална вноска.

Това е с 1165 долара повече спрямо преди 2 години, когато лихвите по ипотечните кредити бяха едва над 3%. Въпреки високите лихви, цените на жилищата продължават да растат на фона на слабото предлагане.

Цените на имотите в САЩ се увеличиха през август до рекордно високи нива, отбелязвайки ръст в седми пореден месец, според индекса S&P CoreLogic Case-Shiller. Разбира се, това е добра новина за настоящите собственици на имоти, ако не искат да сменят жилището си.

Това е ключова причина за нарастването на състоянието на американците с рекордните 37% между 2019 г. и 2022 г., според данни на Фед. Някои по-млади американци, които искат да купят първото си жилище, обаче остават странични наблюдатели.

От ICE отбелязват, че последният път, когато жилищата са били толкова недостъпни, средностатистическият дом е струвал около 3,5 пъти осреднения годишен доход. Днес това съотношение е много по-лошо, близо 6 пъти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Жилищният пазар в САЩ е по-недостъпен от всякога

Имотният пазар на третата най-голяма икономика в света изживява „златен период”

Имотни милиардери: Богаташите, които притежават 10 или повече жилища в света

Повече от 540 дни домакин в Airbnb не може да изгони наемател заради неправилна регистрирация на имота си

Шотландец, купил 3 къщи в българско село по eBay за под 3 000 паунда всяка: Сега децата ми ще имат наследство

Какви са цените на жилищата в съседните страни?

В тази страна несанираните имоти започнаха да поевтиняват

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички