Повече от 540 дни домакин в Airbnb не може да изгони наемател заради неправилна регистрирация на имота си


Повече от 540 дни домакин в Airbnb не може да изгони наемател заради неправилна регистрирация на имота си
Снимка: iStock

6719

Домакин в Airbnb се оказа въвлечен в продължителна съдебна битка, в която да се опита да отстрани нежелан обитател, който живее в имота му без наем над 541 дни, пише Business Insider, като се позовава на световни медии.

Според Los Angeles Times съдия е постановил, че той няма законно право да изгони жената.

Саша Йованович започва да отдава под наем къщата си за гости, без да има сертификат за ползване или разрешение за изграждане на душ. Като такова, според закона на Калифорния не е законно отдаване под наем, обяви Daily Mail.

Делото започна през септември 2021 г., когато Йованович, зъболекар от Лос Анджелис, е одобрил дългосрочен престой на Елизабет Хиршхорн. Тя е наела къщата за гости за 6 месеца на цена от 105 долара на вечер, или общо 20 793 долара, според Times.

5 месеца по-късно обаче Йованич предлага да настани Хиршхорн в хотел, докато изпълнител прави някои ремонти и подобрения. Хиршхорн отказала, като отказала и предложението да остане в дома му, според Times.

Снимка: iStock

Следват напрегнати разговори, до приключването на първоначално планираният престой на Хиршхорн в Airbnb на 19 март 2022 г. Въпреки това престоят ѝ е удължен до 12 април 2022 г., докато търси друг имот.

Удължаването на срока след 19 март е с уговорката, че Airbnb няма да участва. Airbnb не е отговорила веднага на искането на Insider за коментар.

На 12 април Хиршхорн спира да плаща наем.

Според Times по това време Хиршхорн се свързва с Министерството на строителството и безопасността, което е идентифицирало две нарушения – липса на разрешение за обитаване и неразрешен душ.

ОЩЕ: Как млада жена успя да превърне страничния си доход в бизнес за милиони?

Тя също подава жалба с мотива, че е незаконно изгонена, за тормоз и неплащане на такси за преместване. Длъжностното лице се съгласява, че тъй като в имата са наршени градските закони, Йованович трябва да оттегли известието си за изгонване, докато не докаже, че имотът ги спазва.

Но Хиршхорн няма да го допусне вътре, според делото.

Тъй като Хиршхорн е била в имота над 6 месеца, тя също отговаря на условията за новата наредба за стабилизиране на наема в Лос Анджелис, според която наемодателят трябва да посочи правна причина за изгонване, предава Times. Ако такава няма, наемодателят трябва да плати помощта за преместване.

Междувременно градският служител заключи, че имотът е предмет на Наредбата за справедлива кауза на Лос Анджелис, предоставяща на Хиршхорн по-значителна защита на наемателите, според Times.

Йованович и неговият адвокат Себастиан Ручи се опитаха да съдят Хиршхорн, като са подадени две жалби първо, за обезщетение за щети за възстановяване на неплатен наем и второ, за незаконно пребиваване, за да я изгонят.

Снимка: iStock

Правният екип на Хиршхорн успешно направи Йованович да бъде отхвърлен от съдията, въпреки че неговият правени обжалва решението.

„Тя е наемателят от Ада. Ако е права, според закона, ако наемодателят има нещо, което не е разрешено, можете да останете в него без наем завинаги“, казва Ручи пред Times.

„Наемателят твърди, че няма да напусне, без да ѝ бъдат платени пари, за да напусне. Смятаме, че няма основание за това“, казва Ручи в коментари, предоставени на Insider

ОЩЕ: „Ти не си предприемач, ти си безработен”, казала майка му преди години. Сега той притежава 9.3 млрд. долара

„Няма да преговаряме с Елизабет Хиршхорн. Няма да приемем споразумение, при което Саша трябва да ѝ плати. Тя дължи над 60 000 долара наем и нейното твърдение, че ѝ се дължат пари, за да напусне, е абсурдно“, казва той.

„Собственикът е нарушил закона и се е опитал да спечели пари, отдавайки под наем нелегален имот. След като беше хванат, вместо да постъпи правилно, той прибягна до тормоз и завеждане на несериозни съдебни дела, съдържащи сложни фалшиви истории, всичко това в опит да прикрие следите си“, отбелязва от своят страна адвокатът на Хиршхорн, Колин Уолшок пред Times.

В имейл до Insider Уолшок обвини Йованович, че е „безмилостен“ и „непреднамерен“ и че разпространява фалшиви новини за своя клиент, за да „заблуди обществеността относно многото закони, които е нарушил“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Airbnb изчева от един от мегаполисите - вижте кой

Португалия ограничава Airbnb заради жилищната криза

25% ръст на нощувките у нас, резервирани чрез онлайн платформи като Airbnb и Booking

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички