Как млада жена успя да превърне страничния си доход в бизнес за милиони?


Как млада жена успя да превърне страничния си доход в бизнес за милиони?
Снимка: iStock

4370

От страничен доход до компания с приходи за милиони? Историята на една млада жена доказва, че това е възможно.

През 2019 г. Джейми Старк Инлоу напуска работата от 9 до 5 в сферата а висшето образовнаие и се премества в малка ферма в Скотсвил, Вирджиния, за да прекарва повече време със съпруга и сина си.

Тя подхваща консултантска работа в областта на висшето образование и работа на непълно работно време като координатор на студентски програми в Университета на Вирджиния. При все, че тя имала кариера и семейство, чувствала, че нещо ѝ липсва.

Инлоу видяла потенциал в свободния апартамент на съседката си, който бил над една ръждивочервена плевня и често бил празен. Тя се възползвала от възможността и през юни го превърнала в оферта в Airbnb.

Така една обява бързо се превръща в две, а през 2020 г. - в пълноправен бизнес за управление на имоти, наречен Be Still Getaways.

Сега компанията на Инлоу, от просто идея за допълнителни доходи, вече контролира над 120 обекта за отдаване под наем и гостилници в цяла Вирджиния, като през 2022 г. е генерирала приходи за малко повече от 2 млн. долара. Тази година Be Still Getaways е на път да запише приходи от 3 млн. долара, според документи, разгледани от CNBC.

28-годишен милиардер: Тези две качества, които всички притежават, са в основата на успеха

Но успехът далеч не е станал толкова бързо и лесно, колкто звучи. През първите две години и половина от съществуването на Be Still Getaways, Инлоу е трябвала да работи и на трите си работни места. Тя не можела да си позволи да спре да консултира или да напусне позицията си във висшето училище, защото всички приходи трябвало да се връщат обратно в компанията.

През 2021 г. тя решава да наеме персонал, за да се разрасне възможно най-бързо, въпреки че през тази година тя успяла да си начисли възнаграждение за себе си от този бизнес в размер на едва 10 000 долара.

"Имаше много пъти, в които водех ведомост за заплати на персонала, преди да платя и стотинка на себе си", казва 32-годишната Инлоу. "Все още работех на пълен работен ден, извън Be Still Getaways, и това е начинът, по който разширяваме мащаба си."

Но инвестицията се отплаща: Същата година компанията най-накрая печели шестцифрена сума и вече Инлоу може да напусне другите си работни места. През следващото лято тя започва да се води на редовна заплата.

Ето как Инлоу увеличава мащаба на компанията си и как планира да постигне по-голям баланс между професионалния и личния живот, докато бизнесът се разраства.

Началото

Инлоу убеждава съседа си да ѝ позволи да обяви апартамента му в Airbnb с помощта на прост бизнес план: Дайте ми 2 000 долара, за да купя мебели и да декорирам, и ще си поделим печалбата. В рамките на два месеца жилището е резервирано почти всяка вечер.

"Не беше като: "Имаме няколко имота, може би ще се помъча да направя уебсайт", казва тя. "Беше време за работа. Взех си визитни картички. Похарчих всеки долар, който имах, за оптимизация за търсачки."

Поддържайки инерцията си, тя иска от съседа си още 110 000 долара, след което построява и декорира малък дом, също в неговия имот. Като забелязал успеха на апартамента, той се съгласил. През март 2020 г. той е обявен в Airbnb.

Успехът на наемите привлича още бизнес партньори и до края на 2020 г. Инлоу вече управлява около 20 имота. Тя работи по 80 часа седмично между трите си работни места - понякога с малко дете, физически привързано към гърдите ѝ - и все още не печели достатъчно пари, за да замени заплатата си от 50 000 долара.  

Единственият начин да се издигне нагоре, казва тя, е бил да се разшири бизнеса. Тогава тя наема оперативен директор и работници на непълно работно време, които да почистват, подреждат и ремонтират имотите. През 2021 г. Be Still Getaways получава приходи от 205 000 долара.

Моментът, в който "разбрах, че съм готова да напусна работата си

Въпреки разрастването, отнема известно време, за да се види възвръщаемост. До края на 2021 г. Инлоу има 30 имота за отдаване под наем под бранда Be Still Getaways, но тъй като компанията наблюдава предимно малки, сравнително евтини еднофамилни жилища, печалбите са минимални.

Докато Инлоу бавно изграждала приходите на Be Still Getaways, компанията привлича вниманието на местната общественост. През есента на 2021 г. брокерът на недвижими имоти Сидни Робъртсън помолила Инлоу да си партнира с нея в една бизнес идея: Тя ще намери хора, които търсят да купуват и отдават под наем ваканционни жилища, а Be Still Getaways ще помогне с управлението.

Идеята породила нов клон на компанията, Carriage House, и доведе до придобиване на бизнес. Be Still Getaways и Carriage House придобиват Cape Charles Escapes през януари 2022 г., разширявайки обхвата на двата бизнеса към крайбрежието на Вирджиния.

Тези партньорства довеждат до включването на повече луксозни имоти в портфолиото на Be Still Getaways и приходите рязко нараснали. През март 2022 г. Инлоу успява да напусне работата си в сферата на консултациите и висшето образование. Четири месеца по-късно тя започва да си плаща възнаграждение в размер на 72 000 долара годишно.

"Знаех, че съм готова да се откажа от работата си, когато изискванията на работата на пълен работен ден и работата за Be Still Getaways започнаха да се отразяват на психичното ми здраве и на способността ми да отделям време за семейството си", казва Инлоу.

Разходи за извършване на стопанска дейност

Be Still Getaways печели милиони, но повече от една четвърт от приходите й отиват за поддържане на бизнеса.

През 2022 г., същата година, в която компанията е спечелила 2 млн. долара, тя е похарчила 587 000 долара за разходи на компанията, като най-големият разход е за персонал. Be Still Getaways плаща на осемте си служители на пълно работно време и на 60 служители на непълно работно време общо 439 000 долара.

Евтиното излиза скъпо: За какво богатите хора никога не харчат парите си?

Приложението за краткосрочни наеми Airbnb се оказва подходяща платформа за бизнеса на Джейми Старк Инлоу;

Снимка: Getty Images 

Плащането на конкурентни заплати на персонала ѝ не само помага за задържането на служителите, но и подобрява цялостния морал на компанията, казва Инлоу.

"Това е трудна и изтощителна работа... Не е така, сякаш уикендите са почивни. Не е така, сякаш часовника удря в 17:00 ч. и си тръгваш", казва Инлоу. "За да бъдат хората щастливи и да не се притесняват от това, трябва да им дадете добър отпуск и да им плащате добре."

През август миналата година компанията започва да наема и местен склад с площ 4000 кв. м. В него се помещават мебели, декори и консумативи за предстоящи проекти срещу 800 долара на месец.

Ето и разбивка на разходите на Be Still Getaways за 2022 г:

Заплати: 439 878 долара

Консумативи: 113 343 долара

Софтуер: 22 854 долара

Служебен автомобил: 7 566 долара

Наем на склад: 4 000 долара

Преди четири месеца съпругът на Инлоу, бивш учител по физическо възпитание, напуска работата си на пълен работен ден, за да ръководи поддръжката на тревните площи в Be Still Getaways.

Инлоу казва, че е била развълнувана да работи със съпруга си, но преходът е бил нервен. Въпреки че Инлоу е работила на пълен работен ден в Be Still Getaways от около девет месеца, първоначално се е чувствала рисковано да накара и съпруга си да се присъедини, казва тя.   

"Мисля, че това беше почти по-страшно, отколкото когато напуснах работата си, защото той беше носител на обезщетението", казва тя. "Да имаш тази стабилност беше прекрасно и невероятно, но в крайна сметка това не го правеше щастлив и това беше предизвикателство за нашето семейство."

Сега Be Still Getaways плаща на Инлоу и съпруга ѝ общо 150 000 долара годишно, казва тя.

Следващата стъпка

Be Still Getaways навлиза в своя разцвет. Тази година компанията е спечелила 1 974 000 долара и не показва признаци на забавяне.

Инлоу също не се колебае. След това тя иска Be Still Getaways да притежава и управлява свой собствен търговски обект. Също така иска някой ден да напише книга. Ще я озаглави "Тайните на краткосрочните наеми", казва тя.

Но един от проблемите на Инлоу остава нерешен: Тя е по-удовлетворена, отколкото е била през 2019 г., но също така работи повече часове. В крайна сметка тя иска да разшири Be Still Getaways до степен, в която да не е необходима на почасов принцип, за да може да прекарва повече време със семейството си.

Засега тя все още отделя часове свободно време, като настройва Apple Watch на "Не безпокойте". "Единственото време, когато можем наистина да се откъснем от тази индустрия, е когато пътуваме", казва тя. "Миналата година създадох нещо като правило за нашето семейство - трябва да заминаваме за уикенда веднъж месечно."

"Възможността да се освежа е много важна част от моята стратегия да не се претоварвам", добавя тя. "Ще го наречем проучване на пазара."

Източник: CNBC

(заглавната снимка е илюстративна)

Продавач в Etsy, изкарващ 169 000 долара годишно: Ето как да печелите пари по време на инфлация

Как един от най-богатите хора в Южна Корея се издига от чистач до милиардер?

"Изкуственият интелект ще бъде най-голямата машина за правене на пари в историята": Два начина как да се възползвате

„Ти не си предприемач, ти си безработен”, казала майка му преди години. Сега той притежава 9.3 млрд. долара

Милионер: Това са 5-те най-лоши житейски съвета, които младите хора получават от родителите си

100-годишна жена, която продължава да работи, споделя най-добрия съвет за дълга и щастлива кариера

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички