Португалия ограничава Airbnb заради жилищната криза


Португалия ограничава Airbnb заради жилищната криза
Снимка: iStock

3693

Португалия обяви пакет от мерки за справяне с жилищната криза, като забрана за издаване на нови разрешителни за Airbnb и други услуги за краткосрочни наеми, както и край на противоречивата програма „Златна виза“, съобщава Ройтерс.

Наемите и цените на жилищата растат силно в Португалия, която е сред най-бедните страни в Западна Европа. Миналата година над 50% от работещите хора в страната са имали доходи под 1000 евро на месец, а само в Лисабон наемите са се повишили с 37% през 2022 г.

Ниските заплати, нажеженият имотен пазар, политиките за насърчаване на богати чужденци да инвестират и зависимата от туризма икономика от години затрудняват местните жители да наемат или купят имот. Инфлацията от 8,3% в Португалия задълбочава проблема.

Премиерът Антонио Коща заяви, че кризата вече засяга всички семейства, не само най-уязвимите. Не е ясно кога мерките на стойност най-малко 900 млн. евро ще влязат в сила. Коща заяви, че някои от тях ще бъдат одобрени следващия месец, а други ще бъдат гласувани от депутатите.

Ще бъде въведен механизъм за регулиране на ръста на наемите и правителството ще предложи данъчни стимули на собственици на имоти, за да превръщат ваканционни имоти в жилища под наем за местните жители, допълни португалският премиер.

Нови разрешения за ваканционни имоти като в Airbnb ще бъдат забранени с изключение на по-слабо населените селски райони.

За да отговори на недостига на жилища, държавата ще наема празни имоти директно от собствениците за период от пет години и ще ги предлага на наемния пазар, съобщи Коща.

Също така, Португалия ще прекрати програмата си „Златна виза“, която предлага паспорти на страна членка на ЕС на граждани на държави извън съюза в замяна на инвестиции, включително в недвижими имоти. Програмата беше критикувана, че повишава цените на жилищата и на наемите.

Тя привлече инвестиции за 6,8 млрд. евро от влизането ѝ в сила през 2012 г., като повечето средства са отишли в недвижими имоти.

 

 

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички