В европейска държава несанираните имоти вече се продават по-евтино


В европейска държава несанираните имоти вече се продават по-евтино
Снимка: Actualno.com/Петя Бързилска

2797

Енергоемкостта на едно жилище все повече определя неговата стойност на пазара на имоти. След въвеждането на задължителното саниране във Фландрия в началото на тази година къщите, които подлежат на повишаване на енергийната си ефективност, се предлагат за продажба на по-ниски цени, съобщи в събота икономическият вестник De Tijd, цитиран от БТА.

Докато цените на най-ефективните в енергиен план къщи все още леко се покачват, при къщите от нисък енергиен клас се случва обратното, сочи анализ на средната офертна цена на квадратен метър, базиран на данни, предоставени от платформата за недвижими имоти Realo.

В края на третото тримесечие фламандските къщи с най-добрия енергиен клас - "А" или "В", са били с 4,1% по-скъпи, отколкото в края на миналата година. Това рязко контрастира с тенденцията за поевтиняване на къщите от енергиен клас "E" или "F", които са съответно с 1,2 и 2,1 % по-евтини.

Още: Кризата с недвижимите имоти в Германия взима първите си големи жертви

По-ниска цена

Всеки, който купува къща с нисък енергиен клас във Фландрия, е задължен да я обнови до поне клас "Де" в рамките на пет години, което означава, че скъпите ремонти са неизбежни. Тъй като потенциалните купувачи имат силен аргумент в преговорите за цените на тези къщи, крайната продажна цена понякога е много по-ниска от исканата.

Във Валония, където няма задължение за ремонт, къщите не поевтиняват. Дори най-ефективните енергийно къщи там все още се продават на цена, по-висока с близо 4%. Въпреки това цените на нискоенергийните къщи във Валония се повишават два пъти по-бързо от тези на енергийно неефективните имоти.

Още: Санирането продължава с 282 милиона лева по ПВУ

 

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички