За първи път: "Булгаргаз" обяви конкурс за газ, който не е от Русия

За първи път:
Източник: iStock/Guliver

За пръв път в своята история "Булгаргаз" обявява конкурс за доставчик на природен газ, който не е от Русия. Става въпрос за поръчка за нагнетяване на хранилището в Чирен. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Николай Павлов, предаде БГНЕС.

"Обявихме на 15 март търг. Това е първата процедура, която "Булгаргаз" обявява за покупка на природен газ извън Русия. Там има ясно разписани критерии и изисквания към участниците. Всички са поканени да предоставят своята оферта", заяви Павлов.

Според него това е "нещо ново и важно, което ще бъде в интерес на българските потребители". Що се касае до виртуалната точка на доставка количествата са приблизително 144 млн. куб. м. и те са изцяло съобразени с възможностите за съхранение в Чирен.

На въпрос защо "Булгаргаз" пуска този търг точно сега, Павлов отговори, че в момента са налице условия за покупка на „синьо гориво“ на по-ниска цена. Той уточни, че към момента възможностите за доставката на този природен газ сочат Румъния или Гърция.

На днешното заседание на КЕВР държавното дружество официално поиска "синьото гориво" да поскъпне с 0,8% от 1 април тази година. Най-вероятно комисията ще удовлетвори желанието му. Поскъпването не предполага повишаване на цената на парното и електроенергията, увери председателят на КЕВР Иван Иванов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.