Възможно ли е лихвите да останат високи завинаги?


Възможно ли е лихвите да останат високи завинаги?
Снимка: iStock

1685

Ако финансовите пазари не грешат, лихвените проценти няма просто да останат високи тази година, а вероятно завинаги.

Завръщането на инфлацията означава, че ултраниските лихви са в историята. А пазарите сега отразяват един сценарий, в който дори неутралната лихва, която балансира икономиката в дългосрочен план след отчитане на инфлацията, нараства, казват икономисти.

Трейдърите прогнозират, че лихвите в САЩ ще са около 4% в края на десетилетието - доста над дългосрочните очаквания от 2,6% на централните банкери. Прогнозите за еврозоната са за лихви от порядъка на 2,5%, което е над нивата в исторически план за блока.

Въпреки това да се направи точната прогноза за това къде ще се установяват лихвите е голямо предизвикателство за централните банкери и за инвеститорите. Много икономисти очакват неутралната лихва да е по-ниска, спрямо преди голямата финансова криза, но не са единодушни относно начина на изчислението ѝ, настоящото ниво и дали се повишава.

Главният икономист на BNY Mellon Investment Management Шамик Дар, който смята, че неутралната лихва, наричана често R-star, се е повишила, „се опасява, че това не е напълно отразено на пазарите на акции и имоти“.

Ето 5 фактора, които ще определят лихвените проценти в по-дългосрочен план:

Плащането на сметките

Снимкa: iStock

Големите инвестиционни нужди – било то климатичн или военни, и повишаващите се разходи за лихви ще поддържат високи нивата на държавни заеми. Икономистите спорят относно ефекта от повишаващия се дълг, но някои очакват, че нуждите от разходи ще повишат лихвите.

Бюджетните дефицити на развитите икономики в размер на 5,6% от БВП през 2023 г. са близо два пъти над нивата от 3% през 2019 г. и ще останат завишени при 3,6% през 2029 г., прогнозират от МВФ.

По-високите дефицити ще повишат премията, която инвеститорите искат, за да притежават държавни облигации, казва Ед Хъчинс, ръководител Лихвени операции в Aviva Investors.

Нарастването на производителността обаче се забави и потенциалният растеж е считан за слаб от двете страни на Атлантическия океан – фактори, които намаляват инвестициите, според икономистите.

„Това е аргумент в полза на по-малкото увеличение на неутралните лихви“, казва портфейлният мениджър във First Eagle Investment Management Айдана Апио, бивш икономист от Федералния резерв.

Застаряващото население

Снимкa: iStock

Демографията е една от най-несигурните неща, пред които са изправени дългосрочните лихви, казва Дар от BNY Mellon. Има консенсус по въпроса, че пренасищането със спестяванията, подпомогнато от трупането на средства предо пенсия в богатите страни, е потиснало лихвите.

Това може да продължи – 16% от световното население ще бъде над 65 години през 2050 г., спрямо 10% през 2022 г., прогнозират ООН. Това вероятно ще се усети най-силно в Европа.

Съотношението на зависимите лица, включително и пенсионерите, към работниците се увеличава. Това ще доведе до ръст на лихвите, тъй като свързаните с възрастта разходи намаляват спестяванията, казват икономистите Чарлз Гудхарт и Манодж Прадхан.

Запълването на недостига на пенсии чрез заеми също би оказало натиск за повишаване на лихвите, казват от Nomura.

Затоплянето на планетата

Снимкa: iStock

Преценяването на икономическото въздействие от климатичните промени е други голямо предизвикателство.

Зеленият преход изисква огромни инвестиции, които може да повишат лихвите, смята Изабел Шнабел от ЕЦБ, правейки сравнение с мащаба, необходим за възстановяването на Европа след Втората световна война.

Физическите въздействия от климатичните промени също крие риск от ръст на инфлацията и ценова волатилност. Те може да намалят световния БВП със 17% до 2050 г. Пораженията застрашават производителността и може да тласнат неутралната лихва надолу, според доклад на ЕЦБ.

По-скъпата чиста енергия може в крайна сметка, да намали инвестиционното търсене, а оттам и лихвите, според МВФ.

Сьорен Раде, ръководител на европейските изследвания в хеджфонда Point72, определя въздействието от климатичните промени върху лихвите като „голям отворен дебат“.

„Имаме негативни сътресения, които на практика унищожават търсенето. Не е ясно дали това ще повиши неутралната лихва“, казва той.

AI мания

Снимкa: iStock

Това доколко технологичната революция може да повиши производителността и лихвите е обект на разгорещени дебати.

Предизвиканото от AI увеличение на производителността може да повиши икономическия растеж на САЩ с 0,4 пр.п., а на други развити държави с 0,3 пр.п. до 2034 г., прогнозират от Goldman Sachs. От инвестиционната банка предвиждат възходящ натиск върху лихвите.

Ако въздействието на AI е равносилно на това на електричеството, растежът ще неутрализира демографския натиск, смятат от Vanguard. То обаче може да разочарова, ако е сходно с това на компютрите и интернет.

Нова реалност

Снимкa: iStock

Пандемията от COVID-19, войните в Украйна и Газа и търговското напрежение между САЩ и Китай сочат към по-високи рискове относно предлагането. „Ако централните банки трябва да им противодействат, това също може средно да повдигне нивото на лихвените проценти“, казва Раде от Point72.

Риск за по-високи лихви лрие и практиката „френдшоринг“, при която западните държави и компании се опитат да търгуват повече със свои съюзници, отколкото с Китай.

„Всичко това ще бъде поради естеството на факта, че Китай не е най-евтиното място за производство и е по-инфлационно“, казва главният инвестиционен директор на Columbia Threadneedle Уилям Дейвис. Мексико, например, в момента е най-големият източник на внос от САЩ.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Английската централна банка предприе очакван ход за основната лихва

БНБ повиши основната лихва

Инфлацията в Япония се забавя за трети пореден месец

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.79731
 • GBP
  1
  2.29881
 • JPY
  100
  1.14685
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички