Инфлацията в Япония се забавя за трети пореден месец


Инфлацията в Япония се забавя за трети пореден месец
Снимка: iStock

988

Инафлацията в Япония се е забавила през януари за трети пореден месец, но по-малко от предвиденото, сочат официалните данни, публикувани днес и цитирани от Франс прес, предава БТА. Това още веднъж подхранва спекулациите за начало на парична нормализация в Япония през април.

Увеличението на цените без пресните стоки, което е референтен индикатор за Японската централна банка, е 2% на годишна база спрямо 2,3% през декември.

Става дума за най-слабото ниво на инфлация в страната от март 2022 г., макар и икономистите на Bloomberg да прогнозираха още по-явно забавяне – до 1,9%.

Икономистите очакват ново покачване на инфлацията през февруари, тъй като ефектът от правителствените мерки, влезли в сила преди година, за да смекчат сметките за електроенергия на домакинствата, ще намалее значително.

Снимка: iStock

От няколко седмици ръководните кадри в Bank of Japan се изказват все по-често по начин, който предполага, че тази година ще започне нормализирането на крайно меката парична политика, започнала преди повече от десетилетие.

За разлика от западни банки като Федералнияр резерв на САЩ и Европейската централна банка, които повишиха нееднократно лихвите, Японската централна банка запази до този момент крайно ниския си таван.

Преди да предприеме ход финансовата институция очаква предварителните резултати от преговорите за заплатите, които се провеждат всяка пролет в Япония (т. нар. „шунто“) и ще станат известни през март.

Ако заплатите тръгнат нагоре, то Японската централна банка може да се откаже от отрицателната лихва в краткосрочен план (- 0,1%), действаща от 2016 г. и да се откаже от контрола върху доходността на 10-годишните японски облигации или дори да откаже от него.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Официално: Япония вече не е трета икономика в света

Тази страна предлага 6-месечна виза за дигитални номади

В тази страна има над 8 млн. евтини изоставени къщи, които чужденците реновират

Голяма централна банка остави лихвите отрицателни

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички