В тази страна има над 8 млн. евтини изоставени къщи, които чужденците реновират


В тази страна има над 8 млн. евтини изоставени къщи, които чужденците реновират
Снимка: iStock

23313

В Япония има милиони къщи в селски региони, които се продават. Голямото предлагане радва чужденците, някои от които успяват да купят имот само за 23 000 долара.

В основата на този излишък от жилища обаче стоят значителните промени в културата на Япония. Демографски и икономическите модели, в това число намаляващо население и миграция от провинцията към градовете, се комбинират, за да създадат проблем с „призрачните градове“ в страната.

В селските райони на Япония има над 8,5 млн. изоставени домове – или akiya, според последното официално проучване от 2018 г. По някои оценки обаче те са много повече.

Според Nomura Research Institute (NRI), тяхният брой е по-близо до 11 млн. От института прогнозират, че тези домове може да надхвърли 30% от всички жилища в Япония до 2033 г.

За чужденците, които търсят промяна на обстановката, тези имоти са възможност да се сдобият с жилище в чужбина. Някои чужденци дори ги използват, за да печелят, като ги отдават краткосрочно под наем.

А защо хората ги купуват е ясно – евтини са. Защо обаче толкова много от тях са стояли толкова дълго време празни е малко по-сложно да се разбере.

Защо в Япония има толкова много изоставени къщи?

Снимка: iStock

От Business Insider съобщиха за проблема с „призрачните градове“ на Япония през 2021 г. В основата му е фактът, че населението продължава да мигрира към градовете в продължение на няколко десетилетия, оставяйки все по-опустяваща провинция след себе си.

Провинциалните райони на Япония се опразват от жители от средата на 90-те години, според Ричард Куу, старши икономист на NRI.

Намаляващото население също задълбочава този проблем. Коефициентът на раждаемост в Япония намалява за седма поредна година през 2022 г., падайки до едва 1,26 раждания на жена спрямо 1,30 раждания през предходната година.

Проблемът с празните жилища в страната единствено ще се задълбочава, „защото в основата му е фактът, че в Япомия просто няма достатъчно хора“, казва Крис Макморан, доцент в катедрата по изследвания на Япония в Националния университет на Сингапур.

Защо изоставените имоти в провинцията не се купуват от повече японци?

Снимка: iStock

Японците предпочитат новото строителство пред по-старите домове, казва Куу. Част от това се дължи на слабата култура DIY ремонти в страната, смята Дъглас Саудърланд, старши икономист в ОИСР.

Структурната безопасност също е основен проблем. Много от тези изоставени жилища са построени преди законодателните промени от 1981 г., свързани със стандартите на строителство, които изискват по-добра устойчивост при земетресения.

И последно, повечето млади хора не искат да живеят в провинцията, казва Макморан. Като изключим ограничените възможности, които предлагат тези домове, самите те са голяма спирачка.

„Фактът, че има толкова много празни къщи е петно в пейзажа и още една спирачка, защото хората не искат да живеят в крайно селище, заобиколено от „призрачни къщи“, казва Макморан.

Наташа Дюри, докторант от Оксфордския университет, провежда проучвания на терен в Гифу, Япония. Тя познава млади японци, които са купили и реновирали изоставени къщи, но казва, че повечето местни още не са готови да да опитат нещо такова.

„В Япония има стремеж към притежаване на нови неща, а на много от тези къщи не се гледа като на обитаеми или желани. Мисля, че много хора гледат на това като нещо, което други хора правят, но не и те, тъй като обновяването на една къща изисква много усилия“, казва Дюри пред BI.

Защо японското правителство не може просто да разруши тези домове?

Снимка: iStock

„Японските закони за правото на собственост затрудняват намесата на правителството. Преди 2015 г. правителството нямаше право да принуждава собствениците на akiya да управляват имотите си правилно“, казва Макморан.

Откриването на собствениците на имотите, които стоят празни отдавна, също е трудно. Според някои чужденци обновяването на такъв изоставен дом е по-достъпно от купуването на имот в родната им страна.

За някои купувачи, като Ерик Макаскил, който израства във Ванкувър, Канада, парите, спестени от реновирането на изоставен имот, вместо купуването на жилище в родината му, са прекалено добри, за да бъде пропусната възможността.

Референтната цена за жилищата в метрополисния район на Ванкувър е била 1 168 700 канадски долара (866 620 долара) през декември 2023 г. Макаскил казва пред BI през септември 2023 г., че е купува akiya с 5 спални за 23 600 долара в префектура Нагано и е похарчил 7 400 долара за ремонти, като му предстои да похарчи още около 7 400 долара.

Снимка: iStock

Джая Търсфийлд и съпругата му Чихиро се местят от Англия в Япония и купуват изоставена къща в перфектура Ибараки за 30 000 долара през 2019 г. Двамата инвестират около 150 000 в обновяването на дома, но въпреки това смятат, че това е по-достъпна опция от купуване на жилище в Лондон.

Таке Куросава и Джоуи Стокерманс, които не могат да си позволят жилища в родната си Северна Америка, купиха akiya в град на остров Кюшу за 42 000 долара през юни 2023 г. Те планират да я използват като ваканционен имот и за краткосрочно отдаване под наем.

Те също така виждат и бизнес възможност и създават Akiyamart – сайт за обяви, който да улеснява чужденците при намирането на подобни изоставени къщи.

Търсенето от чужбина обачче почти не променя нагласите на местните спрямо akiya, казва Дюри. „Много от хората, с които разговарям, са от този район и са израснали тук. Бих казала, че много от тях не знаят за интереса на чужденците към akiya. Намират го за доста изненадващо“, казва Дюри.

Източник: Business Insider 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Шотландец, купил 3 къщи в българско село по eBay за под 3 000 паунда всяка: Сега децата ми ще имат наследство

Кои са най-добрите държави в Европа за покупка на ваканционен имот?

Имотите в най-голямата икономика - най-недостъпни от 1984 г. насам

Какви са цените на жилищата в съседните страни?

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички