Английската централна банка предприе очакван ход за основната лихва


Английската централна банка предприе очакван ход за основната лихва
Снимка: iStock

4117

Английската централна банка (АЦБ) оправда очакванията като остави основните си лихви без промяна в четвъртък, докато чака по-ясни сигнали, че проблемът с ускорената инфлация в страната отминава, предава Reuters.

АЦБ запази основната лихва на ниво от 5,25% - най-високото от 2008 г., на срещата на ръководството в четвъртък, ден след като последните данни показаха, че инфлацията се е забавила до най-ниското си ниво от близо 2 години и половина, но още остава сравнително висока.

В подкрепа на решението са гласували 8 от членовете на Комисията по парична политика, а един е предпочел лихвата да бъде понижена с 0,25 пр.п. до 5%.

Федералният резерв на САЩ отбеляза в сряда, че запазва перспективите си за три понижения на лихвите тази година, но остава нащрек за предстоящия ръст на цените.

ЕЦБ в същото време се опитва да охлади разговорите за поредица от намаления на лихвените проценти, които набраха сила, тъй като инвеститорите все повече смятат, че битката срещу световната инфлация е спечелена.

Снимка: iStock

Общата инфлация във Великобритания, която надхвърли 11% през октомври 2022 г. и доведе до историческо свиване на стандарта на живот, се е забавила с малко над очакваното до 3,4% през февруари от 4% през януари, но още е най-високата в Г-7.

След спад през втората половина на 2023 г., БВП на Обединеното кралство и производството на пазарния сектор се очаква да започнат отново да нарастват през първата половина на тази година, казва АЦБ в изявление към решението си. Проучванията на бизнеса остават в съответствие с подобряващата се перспектива за дейност.

Фискалните мерки в пролетния бюджет за 2024 г. вероятно ще увеличат нивото на БВП с около 0,25 пр.п. през следващите години, гласи още в съобщението.

Прогнозите са инфлацията при потребителските цени да се забави малко под целта от 2% през второто тримесечие на 2024 г., малко по-слабо от очакваното по-рано заради замразяването на митото върху горивата, обявено в бюджета, посочва АЦБ.

Снимка: iStock

В прогнозата на февруарския доклад се очакваше индексът на потребителските цени отново да се повиши леко през третото и четвъртото тримесечие, което се дължи на прекия принос на цените на енергията към 12-месечната инфлация. Очаква се инфлацията на цените на услугите постепенно да се забави, сочат още перспективите на АЦБ.

Повечето анализатори и инвеститори смятат, че АЦБ ще намали лихвите за първи път през третото тримесечие, вероятно на срещата си през август.

Финансовите пазари в момента оценяват на около 60% вероятността за понижаване на лихвите през юни, с общо намаление от почти 0,75 пр.п. на разходите по заеми за 2024 г.

Bank of England иска да види забавяне на растежа на заплатите, преди да предприеме своя ход.

По-рано днес Швейцарската централна банка изненада пазарите, като намали основната си лихва с 0,25 пр.п. Норвежката централна банка обаче също запази разходите си заеми без промяна.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички