"Това, което не те убива, те прави по-силен": Китай се надсмива над новите мита на САЩ


"Това, което не те убива, те прави по-силен": Китай се надсмива над новите мита на САЩ
Снимка: iStock

2112

Умереният отговор на Китай на хода на САЩ да повишат митата върху китайски стоки за 18 млрд. долара – от спринцовки до батерии, предполага, че отношенията между двете най-големи икономики в света са изправени пред замръзване, отколкото нова търговска престрелка, пише Reuters.

Китай осъди действията на администрацията на Байдън и обеща „решителни мерки“ за защита на своите интереси.

Но отговорът на Пекин също показа нова динамика, а и увереност, спрямо 2018 г., когато митата от ерата на Тръмп върху китайски стоки на стойност 300 млрд. долара доведоха до ескалираща търговска война, казват анализатори.

Сред разликите между тогава и сега: Белият дом на Байдънсподели за потенциални мерки с китайските служители предварително и митата са насочени към индустрии, включително електромобили и батерии, където икономическото въздействие е ограничено и господството на китайските компании изглежда непоколебимо.

На този фон китайските държавни медии отвърнаха, обвинявайки САЩ, че подкопават собствените си принципи за свободна търговия и предприемат действия, които заплашват целите в областта на климата и ще повишат разходите за американските потребители.

По същество, аргументът гласи: „Вие наранявате себе си“.

Снимка: iStock

Това бележи промяна в тона спрямо през 2018 г., когато китайски преговарящ каза, че Вашингтон опира „нож във врата на Китай“, а държавните медии предложиха крайни контрамерки като бойкот на вноса на храни от САЩ или разпродажба на американски облигации.

„Китай може да заеме морално високо ниво“, казва Уанг Хуияо, основател и президент на базирания в Пекин мозъчен тръст „Център за Китай“ и глобализацията“. „Тя не си играе с тези, които нарушават международните стандарти и норми“.

В най-острия език на своя отговора китайското министерство на търговията каза, че Белият дом е нарушил духа на споразумението за стабилни двустранни отношения, постигнато от китайския президент Си Дзинпин и президента на САЩ Джо Байдън в края на миналата година в Сан Франциско.

Байдън казва, че иска да спечели тази ера на конкуренция с Китай, но не и да започне търговска война, а американски служители се стремят да ангажират Пекин в ограничени области на сътрудничество, включително изменението на климата.

„Това, което не те убива…“

Снимка: iStock

Китай има време да отвърне със собствени целенасочени действия, преди митата да влязат в сила, казаха анализатори. Но много неща са се променили след срива на търговията през 2018 г.

През тази година китайските автомобилни производители построиха малко под 800 000 електрически превозни средства. До 2023 г. производството на електромобили е скочило 8 пъти, Китай е изпреварил Япония като най-големият износител на автомобили в света, а китайските автомобилни производители изпълняват планове за разширяване – от Югоизточна Азия към Европа.

Huawei, който беше осакатен от санкциите на САЩ през 2019 г., се възстанови, оглавявайки търсенето на произведени в Китай чипове и предизвиквайки Apple в китайския бизнес със смартфони, а Tesla в сферата на електромобилите.

„Това, което не те убива, те прави по-силен“, написа дуржавната агрнция в коментар за митата на САЩ. „Изглежда известният цитат се отнася за китайските технологични компании.“

Снимка: iStock

Пекин знаеше, че този набор от мита идва. При неотдавнашни посещения в Китай министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и други отправяха послание, че индустриалният капацитет на Китай да произвежда повече електромобили, слънчеви панели и батерии, отколкото икономиката му може да поеме, е риск за американските работни места и бизнеса.

Китайските служители и държавните медии отхвърлиха този аргумент, като заявиха, че производителите на електромобили в страната доминират заради иновациите и предимствата на веригата за доставки, а не заради субсидиите.

САЩ са внесли стоки за 427 млрд. долара от Китай миналата година и са изнесли 148 млрд. долара за икономика №2 в света – търговско разминаване, която продължава от десетилетия и се превръща във все по-чувствителна тема във Вашингтон.

И двамата кандидати за президент на САЩ през 2024 г. заемат твърда позиция спрямо Китай преди изборите през ноември. Така че Пекин има време да обмисли с кого би предпочел да работи, след като изборите приключат.

„Нещото в тази инициатива на Байдън е, че тя се ръководи от изборите“, каза Уанг. „Това е различно от нещото, което направи Тръмп, тъй като той вече беше президент от 1 година и затова преследваше търговска война, а не избори.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Бизнес организации призовават Байдън да намали вносните мита за китайски стоки

ЕС отлага с три години митата за електромобили за Великобритания

Задават се трудни дни за производителите на уиски в САЩ заради митата от ЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички