Задават се трудни дни за производителите на уиски в САЩ заради митата от ЕС


Задават се трудни дни за производителите на уиски в САЩ заради митата от ЕС
Снимка: iStock

2865

Индустрията за уиски, оценявана на 5,1 млрд. долара, е голям бизнес. Докато по-голямата част от дестилираното в САЩ уиски остава в страната, то за чужбина е било изпратено за около 1,3 млрд. долара само миналата година, което представлява 62% от целия износ на американски спиртни напитки.

Но това много скоро може да се промени. ЕС – най-големият пазар за износ на американско уиски, ще наложи 50% мито върху вноса на този алкохол през следващата година. Според защитниците на уиски индустрията това би било опустошителен удар за нарастваща част от икономиката на САЩ.

Преди две десетилетия в САЩ имаше 35 дестилерии за уиски. Днес броят им е нараснал до 2600.

Този ход е в резултат от ответен пакет от мита, наложени на американски стоки от ЕС в отговор на митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий. И това не е първият път, когато американското уиски е обект на такъв тип наказание. Между юни 2018 г. и декември 2021 г. беше наложен 25% данък върху алкохола, което намали износа на американско уиски с 18%, пише CNN.

След спирането на тази такса индустрията се върна към живот. Износът на американско уиски за ЕС скочи със 118% през първата половина на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г.

Високопоставен служител на ЕК заяви миналата седмица, че ЕС се стреми да разреши спора за стоманата и алуминия до края на годината. Но застъпниците на американската уиски индустрия се притесняват, че няма достатъчно време да се намери начин да се избегнат „драматичните“ щети.

Before the Bell разговаря с Крис Суонгър, президент и главен изпълнителен директор на Съвета за дестилирани спиртни напитки на САЩ за това какво следва. (Интервюто е редактирано за по-голяма дължина и яснота.)

Как се появиха тези мита?

 

Снимка: iStock

„По време на управлението на Доналд Тръмп президентът зае агресивна позиция по редица търговски въпроси в цял свят, в това число в ЕС. Сериозен проблем, свързан с търговията, бяха трудностите с вноса на стомана и алуминий. Така в отговор през юни 2018 г. ЕС наложиха 25% мито върху американското уиски заедно с други продукти. Индустрията беше много разтревожена от това, защото бяхме въвлечени в търговски спор, който не беше свързан с нас. Той се движеше напред-назад до 2021 г., когато митата върху американското уиски бяха спрени и ние въздъхнахме с облекчение“, споделя Крис Суонгър.

„Митата бяха отменени, тъй като САЩ и ЕС се ангажираха да се опитат да разрешат проблема със стоманата и алуминия. Отмяната обаче изтича в края на декември 2023 г. и ако проблемът не бъде разрешен в преговори преди това, ЕС автоматично ще наложи 50% мито върху американското уиски на 1 януари“, посочва той.

По думите му администрацията на Байдън и усилията в тази посока са позволили прекратяването на митата за внос върху американското уиски и дестилираните спиртни продукти, но са разтревожени с основание, тъй като мито от 50% върху американското уиски би било пагубно за износа.

Има ли някакъв напредък?

Снимка: iStock

„Президентът Джо Байдън се срещна с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен на 20 октомври и много се надявахме спирането на митата да бъде продължено или премахнато. Нямаше и бяхме разочаровани“, отбелязва Суонгър.

„Ние обаче сме предпазливи оптимисти. Администрацията на Байдън е наясно с това. Проведохме поредица от срещи с нашите европейски колеги. Но сега бием тревога, защото времето изтича и имаме по-малко от два месеца. Ние не искаме тези мита да продължат. Когато бяха наложени, износът на американско уиски беше сериозно засегнат. Това се отрази на работните места и икономическия растеж, а когато митата бяха спрени, износът се възстанови до предпандемичните нива“, коментира президентът на Съвета за дестилирани спиртни напитки на САЩ.

По думите му когато има преговори като тези в рамките на правителствата, те никога не се случват по-рано, ако могат да се случат по-късно. Такава е природата на преговорите по сложни търговски спорове. „Надяваме се, че ще бъде измислено в следващите 45 дни, защото компаниите трябва да направят план за действие при извънредни ситуации“, казва Суонгър.

Колко вреден ще бъде данъкът за производителите на уиски?

ЕС е най-големият американски експортен пазар и заради по-ранното мито от 25% - половината от предстоящото мито – износът се срина с 20%, от 550 млн. долара до 440 млн. долара между 2018 г. и 2021 г. Ако удвоите това, сривът ще бъде значителен. Пазарът се възстанови и износът се върна там, където беше, но ако бъдем засегнати от митото от 50%, това ще бъде много сериозен удар.

Източник: CNN

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Течно злато: Може ли инвестицията в уиски да носи пари? 

Въпреки санкциите: Третата най-популярна марка уиски в света навлиза в Русия

Продават най-ценната уиски колекция в света (СНИМКИ)

Кои западни автомобилни производители ще са големите губещи в спора между ЕС и Китай?

САЩ удариха ЕС с нови мита след ключово решение на СТО за Airbus

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички