Спорът между ЕС и Китай: BMW, Mercedes и Porsche ще са най-големите потърпевши


Спорът между ЕС и Китай: BMW, Mercedes и Porsche ще са най-големите потърпевши
Снимка: BMW Group

1966

Разследването на Европейския съюз относно наличието и въздействате на субсидиите върху произведените в Китай електрически превозни средства цели да защити местните производители на автомобили от потока от евтин внос. Но ако това доведе до налагането на наказателни мита, някои от най-големите производители в региона, включително Mercedes-Benz и BMW, ще бъдат най-силно изложени на щети, пише Bloomberg.

За германските производители на луксозни автомобили, в това число и Porsche, Китай е основен пазар, където модели като Mercedes S-Class, BMW 7-Series и Porsche Cayenne се радват на силно търсене от потребителите. Тези превозни средства обаче се внасят предимно, което ги поставя на огневата линия, ако Пекин отвърне на мерките на ЕС със свои.

„Тези, които живеят в стъклени къщи, не трябва да хвърлят камъни“, предупреждават анализаторите на Bernstein в бележка до клиенти. Mercedes, BMW и Porsche са изложени на най-голям риск, ако се стигне до контрареакция от страна на Пекин.

Китай е най-голямата дестинация за скъпите автомобили, произвеждани в Германия. Само за 2022 г. азиатската страна представлява над 1/3 от световните продажби на 7-Series на BMW и S-Class на Mercedes. Свръхлуксозните модели на Maybach се продават с хиляди бройки в китайските шоуруми от началото на годината.

За дъщерното дружество на Volkswagen Group, Audi, Китай представлява над 1/3 от глобалните му продажби. През 2022 г. производителят изнесе за Китай над 10 000 от своите луксозни седани A8, които се произвеждат изключително в Некарзулм, Германия.

Bernstein изчислява, че китайските потоци от приходи представляват над 25% от печалбата на германските автомобилни производители.

За някои модели с по-голям пробег, като по-малките и средни седани, BMW и Mercedes разполагат с местни съоръжение, които управляват чрез съвместни предприятия с китайски партньори, което им позволява да продават тези автомобили без текущото 15-процентно мито за внос. Но техните модели от висок клас обикновено се произвеждат в Европа и Северна Америка.

Mercedes е продал над 750 000 коли в Китай през 2022 г., от които малко над 20% са внесени. Междувременно BMW внася около 1/3 от китайските си доставки, докато Porsche не произвежда никакви автомобили в Китай.

Експозицията на тези компании се увеличава само през последните години, тъй като производителите, изправени пред проблеми във веригата на доставки, съсредоточиха ресурси върху производството и продажбата на превозни средства, предлагащи най-висок марж. Под ръководството на главния изпълнителен директор Ола Калениус, Mercedes преследва стратегия с фокус върху най-високия клас модели, частично повлияна от търсенето в Китай.

Главният преговарящ на ЕС по въпросите за търговията Валдис Домбровскис потвърди отново „по-категоричната“ позиция на блока по отношение на търговията с Китай в реч в Пекин в понеделник. Ако Китай реши да отговори с вносни мита, „Произведено в Германия“ – отдавна смятано за знак за изтънченост – може да се окаже недостатък.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Китай готви ответни мерки ЕС заради разследването срещу китайските електромобили

Как Китай наводни пазара с евтини автомобили?

 

 

Кой е най-големият износител на автомобили в света?

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички