Китай заплаши ЕС с контрамерки заради разследването срещу китайските електромобили


Китай заплаши ЕС с контрамерки заради разследването срещу китайските електромобили
Снимка: iStock

2282

Китай отвърна на обявеното от ЕК разследване за субсидиите за електрически превозни средства, предоставяни на компаниите от Пекин, като висшият индустриален орган на страната разкритикува този ход, а водещ вестник на Китайската комунистическа партия предполага, че могат да бъдат предприети ответни мерки, пише Bloomberg.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви в сряда, че световният пазар е „наводнен“ с евтини китайски автомобили, чиито цени са поддържани „изкуствено ниски от огромни държавни субсидии“. Проучването на ЕС, което може да отнеме до 9 месеца, създава предпоставки за налагане на мита, близки до 27,5-процнетния налог по вноса, с който САЩ натовариха китайските електромобили, споделя източник, запознат с темата.

„Износът на превозни средства, използващи нов вид енергия, от Китай е силен, не защото е получил огромни държавни субсидии, а защото китайската индустриална верига е силно конкурентна“, изтъква Цуей Дуншу, генерален секретар на Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA). По думите му ЕС трябва да гледа обективно на развитието на китайската индустрия за електрически превозни средства, вместо произволно да използва едностранни икономически и търговски инструменти, за да спре растежа.

От своя страна китайският вестник Global Times написа, че икономиката на Европа може да пострада, ако се използват протекционистки мерки за потискане на китайската електромобилна индустрия.

„Ясно е, че Европа се страхува. Те се страхуват от конкуренцията от Китай, така че искат да търсят търговски протекционизъм като защитен чадър за европейските производители на автомобили, които бавно преминават към електрификация. Ако бъдат предприети нечестни действия от ЕС, Китай разполага с различни инструменти, които да използва като контрамерки за защита на законните интереси на китайските фирми“, гласи публикацията в Global Times.

Вестникът подчертава, че ценовите предимства, на които се радват китайските производители на електромобили, не са резултат от държавни субсидии, а „заради предимствата на Китай по отношение на веригата на стойност, талантите, технологиите, инфраструктурата и логистиката“.

Китайската търговска камара към ЕС прокара подобна линия, като заяви, че сериозното индустриално предимство на китайските производители на електромобили е заради съгласувани иновативни усилия от участниците нагоре и надолу по веригата. „Ангажиментът на ЕС за отваряне на пазара трябва да върви с осезаеми мерки, осигуряващи справедлива, безпристрастна и недискриминационна бизнес среда за чуждестранните компании“, добавят от търговската камара.

Акциите на водещите китайски производители на електромобили поевтиняха малко преди края на редовната търговия на борсата в Хонконг. Цената на книжата на BYD спаднаха с цели 3,8%, докато акциите на SAIC Motor Corp., която притежава MG, поевтиняха с 3,4%. Подобно е положението и с Xpeng Inc. и Nio Inc., чиито книжа изтриват съответно 1,6% и 2,5% от стойността си.

Въпреки че продажбите на китайските компании в Европа още изостават сериозно от европейските и американски конкуренти в лицето на Volkswagen AG, Tesla Inc. и Stellantis NV, те растат с бързи темпове. Zhejiang Geely Holding Group Co. води китайската инвазия с марки, които включват Polestar, Volvo Cars и Lotus, докато компании като BYD и Nio също навлизат на континента.

Опасенията на ЕС са „неизбежно съпътстващо явление, след като китайските електромобили станаха по-силни“, изтъква Цуей от CPCA.

Въпреки че краткосрочното въздействие на разследването на ЕС вероятно ще бъде ограничено, то „може да хвърли сянка върху перспективите за растеж на компании с агресивни планове за разширяване в ЕС, като BYD“, споделят анализатори на Morgan Stanley в бележка до клиенти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой е най-големият износител на автомобили в света?

Рязък спад на продажбите на автомобили в Китай

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички