САЩ удариха ЕС с нови мита след ключово решение на СТО за Airbus


САЩ удариха ЕС с нови мита след ключово решение на СТО за Airbus
Снимка: Getty Images/Guliver

3407

Часове след получаването на "зелена светлина" от Световната търговска организация (СТО), Вашингтон заяви, че ще отмъсти на ЕС за "незаконните субсидии" за Airbus, като обяви нови мита за европейски стоки на стойност 7,5 милиарда долара (6,8 милиарда евро), съобщи АФП.

Решението е най-голямото арбитражно решение в историята на СТО и забележителен момент в дългогодишната битка между Аirbus и Boeing, която заплашва да засили и без това обтегнатите търговски отношения между Съединените щати и Европейския съюз, пише БГНЕС. Спорът датира от 2004 година, след като през 2003 година Airbus изпревари Boeing по обем на доставките на самолети. Boeing твърди, че Airbus получава неправомерно по правилата на СТО данъчни облекчения за нови самолети и оборудване, а Airbus твърди същото за Boeing и също има дело в СТО - заради военните договори и други данъчни облекчения за американската компания.

САЩ ще въведе 10-процентни мита за новите самолети от ЕС, но не и за самолетни части - защото Airbus има завод в Алабама, и 25 процента за други стоки като някои от новообмитените продукти до голяма степен идват от четирите страни, които поддържат Airbus: Франция, Германия, Испания и Великобритания. Става въпрос основно за ирландско и шотландско уиски плюс британски пуловери, както и кафе, ножове и машинни елементи от Германия, френско вино и маслини, и испански зехтин. С мито ще бъде обложено и свинското месо от Германия, Испания и Великобритания, прочутото сирене "Гауда" и още няколко други вида сирене, както и алкохол от Германия, Ирландия, Испания, Италия и Великобритания.

Aмериканският преговарящ по въпросите на търговията Робърт Лайтизър заяви, че очаква скоро да започне преговори с Брюксел, за да се опита да разреши спора. Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства решението на СТО, като го нарече "голяма печалба" за САЩ. "Имаме много победи в СТО Всички тези държави дълги години злоупотребяваха със САЩ, но знаят, че съм разумен за това", каза Тръмп.

"Години наред Европа предоставя огромни субсидии на Airbus, които сериозно нараниха американската самолетна индустрия и нашите работници", заяви Робърт Лайтизър. "Очакваме да започнем преговори с Европейския съюз, насочени към решаване на този въпрос по начин, който ще бъде от полза за американските работници", добави той.

Въпреки че решението на СТО позволява на Вашингтон да санкционира ЕС с мита до 100%, САЩ засега са ограничили митата, но „имат правомощието да ги увеличават по всяко време", обясни Лайтизър.

Отговорът на ЕС не закъсня, като европейският търговски комисар Сесилия Малстрьом отвърна, че съвсем скоро СТО вероятно ще реши същото и по жалбата на Съюза заради Boeing - така че ако САЩ реши да натиска с мита, Европейският съюз ще може да стори същото и с "благословията" на СТО.

Интересна реакция има и от знаковия американски превозвач Delta. Американската компания предупреди, че новите мита в "самолетната им част" може да навредят на американците, а борсите реагираха негативно.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички