5 известни сгради, които са били възстановени след пожари

5 известни сгради, които са били възстановени след пожари
Източник: iStock/Guliver

Пожарът в катедралата "Нотр Дам" в Париж предизвика множество реакции по цял свят. За щастие вече е събрана значителна сума за реставрацията, а френският президент Еманюел Макрон обеща тя да се случи в рамките на пет години.

Това обаче далеч не е първият монумент, който бива разрушен от пожар или пък природно бедствие. Няма да е и единственият възстановен. Разказваме ви за още пет известни здания с подобна съдба.

Белият дом


Първите трима президенти на САЩ - Джордж Вашингтон, Джон Адамс и Томас Джеферсън, никога не са живели в Белия дом, а в Президентския дом - най-голямата къща в държавата по онова време. По време на войната с Великобритания през 1812 г. обаче британските войски влизат във Вашингтон и подпалват сградата. В продължение на три години тя е възстановявана и достроявана. През 1817 г. президентът Джеймс Мънро се мести в готовия Бял дом. След това зданието няколко пъти е ремонтирано.

Кралската стокова борса в Лондон


Отваря врати през 1571 г. като търговски център, но през 1666 г. е унищожена при пожар. Построяват я наново няколко години по-късно. Втората борса обаче също "загива" при пожар - през 1838 г. Кралица Виктория открива третата борса през 1844 г.

Хотел "Феърмонт" в Сан Франциско


През 1906 г. Сан Франциско преживява опустошително земетресение. Загиват 3000 души, а 28 000 сгради са сравнени със земята. Известният хотел "Феърмонт" удържа на трусовете, но е съсипан от пожарите, които са ги последвали. Успяват да го възстановят само за една година.

Катедралата "Свети Павел" в Лондон


Налагало се е да строят наново няколко пъти. Пожари, атаки на викинги, граждански войни и бомбардировки през Втората световна война са съсипвали тази внушителна постройка, но всеки път тя е бивала възстановена.

Операта в Барселона


Културен символ на града в продължение на над 150 години. Голям пожар се разгаря там през 1994 г. След пет години работа и 95 млн. долара на същото място изниква точна реплика на предишното здание.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.