"Топлофикация София" ще реконструира 23 км топлопреносната мрежа


"Топлофикация София" ще реконструира 23 км топлопреносната мрежа
Снимка: БГНЕС

3270

„Топлофикация София” ЕАД предлага в Бизнес плана за 2017 г. Програма за стабилизиране производството и модернизация на съоръженията в топлоизточниците. През тази година дружеството изцяло ще въведе системата за дистанционен контрол в 4 200 абонатни станции в топлорайон „София”, съобщиха от пресцентъра на „Топлофикация София” ЕАД. Компанията предвижда през тази година реконструкция на 23 км от топлопреносната мрежа в столицата.

Програма за стабилизиране на производствената дейност и модернизация на основните и спомагателните съоръжения в топлоизточниците е заложена за реализация в Бизнес плана на „Топлофикация София“ ЕАД за 2017 г., който ще бъде представен днес в Столичния общински съвет. Във връзка с необходимостта от подобряване на финансовите, технико-икономическите и екологични показатели, пряко свързани с осигуряването на надеждно и качествено топлоподаване към столицата се предвижда през тази година да стартира реконструкцията и модернизацията на няколко основни съоръжения – енергийни котли №№7 и 8 в най-стария топлоизточник в дружеството ТЕЦ „София”, турбогенератор №3 в ТЕЦ „София Изток, както и пак там ще продължи изпълнението на разработката за обновяване на турбогенератор №4, стартирала стартирала през 2016 г.

Два приоритетни обекта в дружеството за 2017 г. са изграждането на „Инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък” и на Ко-генерираща инсталация във ВОЦ „Овча купел”- 2. Предвижда се и двата проекта да бъдат финансово подпомогнати – първият със средства от ОП „Околна среда”, а вторият - от Международен фонд „Козлодуй”. Чрез Инсталацията за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на RDF отпадък, която ще се изгражда на площадка в ТЕЦ „София”, ще се оползотворява на 180 000 т/год. RDF и така ще се осъществи диверсификация на горивната база, като ще се редуцира с 11 % използвания в дружеството природен газ. Освен икономическите ползи за компанията от спестяването на разходи за гориво, това ще доведе до решаване на част от екологичните проблеми на столичния град. Инсталацията за RDF е с инсталирани 20 MWe електрическа мощност и 58 MWt топлинна мощност, като след внедряването ще бъдат спестявани по 150 000 т. CO2 ekv/год. Ко- генериращата инсталация във ВОЦ „Овча купел”- 2 се предвижда да бъде с инсталирана мощност 10 MWt топлинна мощност и 10 MWe електрическа мощност, като в резултат от нейното внедряване ще бъдат спестени 4 300 т. CO2 ekv/ год.

„Модернизацията на съоръженията в топлоизточниците има за цел да бъдат изпълнени нормативните изисквания от Директива 2012/27/ЕС за високоефективно комбинирано производство, да способства за спестяване на емисии CO2 и да подпомогне икономическата и финансова стабилизация на дружеството.”, коментираха експерти от „Топлофикация София” ЕАД.

През 2017 г. ръководството на компанията ще продължи да осъществява успешните практики, които бяха зададени в предходните години и благодарение на тях значително беше подобрено обслужването на клиентите, качеството и надеждността на предлаганата услуга, както и предоставянето в реално време на повече разнообразна потребителска информация. С цел да бъде оползотворен в много по-голяма степен потенциала на централизираното топлоснабдяване в столицата в Бизнес план 2017 г. като основен акцент е заложено последващото развитие на няколко ключови проекта, стартирали през 2016 г.: внедряване на мониторинг система за дистанционен контрол на абонатни станции, система за локализиране на пробиви по топлопреносната мрежа. Въвеждането на SCADA система в абонатните станции беше във фокуса на бизнес плана на дружеството за 2016 г. Тази система за дистанционен мониторинг и управление на абонатните станции дава възможност на клиентите да менажират потреблението на топлинна енергия в сградата в реално време чрез Интернет, да настройват on-line по всяко време режимите на работа, да реагират при аварии, да правят анализи на консумацията, за да предприемат подходящи енергоспестяващи дейности. През тази година новата система ще обхване изцяло абонатните станции в ТР „София“ (около 4 200 бр.), като едновременно с това ще стартира подготовката за въвеждането на системата в най-големия топлорайон „София Изток“.

„Внедряването на SCADA системата в абонатните станции на столицата е мащабен проект, планиран за реализация в продължение на няколко години, като сме си поставили амбициозната цел чрез него да формираме активни клиенти, които ще бъдат не само наши потребители, но и партньори. Правилното регулиране на абонатните станции обезпечава топлинния комфорт в сградата, намаляването на топлинните загуби и има съществено значение за оптимизацията на сметките на абонатите. Потребителите в сградата не само ще следят функционирането на съоръженията, но и съвместно с експерти на компанията ще могат да изберат най-оптималния режим на работа. Убеден съм, че това е верният път за успешна работа с клиентите и повишаване доверието към компанията, като същевременно ще имаме много добри възможности за реализация на икономии при доставката и потреблението на топлинна енергия в сградите.“, заяви изпълнителният директор на „Топлофикация София“ ЕАД Георги Беловски.

Като част от политиката за стабилизиране на компанията ще продължат и усилията за подобряване работата с клиентите. Основен фокус продължават да бъдат положителните практики като бонус програмите за лоялни клиенти, които дават възможност за 3% отстъпка при заплащане на месечните сметки без просрочие и 50% отстъпка от една месечна сметка за всички, които преминат към заплащане на равни месечни вноски. В резултат от прилагането на тези облекчения за лоялните клиенти техният брой през миналата година значително се увеличи, като достигна близо 85%, докато през 2015 г. в тази група бяха 77% от клиентите. Ще продължи и активното търсене на диалог с потребителите, които имат просрочени задължения и ще се търси постигане на извънсъдебни споразумения с тях за разсрочено плащане. През 2016 г. беше постигнат значителен ръст на сключените споразумения за разсрочено плащане За периода от 01.01.2016 г. до 15.10.2016 г. са сключени 8 022 броя споразумения, докато за същия период на 2015 г. техният брой е 5 894.

Бизнес план 2017 г. предвижда също така реконструкцията на 23 км топлопроводи, както и разширение на топлопреносната мрежа с цел присъединяване на нови клиенти от в ж.к. „Манастирски ливади – Изток”. “Топлофикация София“ ЕАД е дружеството с най-ниски технологични разходи – около 17% - сред всички топлофикации в страната, независимо, че има най-дългата топлопреносна мрежа. Това е резултат както от извършената рехабилитация на абонатните станции в столицата, така и от продължаващите реконструкции и подмяна на амортизираните участъци по топлопреносната мрежа.

За изпълнение на инвестиционната програма за 2017 г. са предвидени 75 757 хил. лв., като собствените средства са за обекти на стойност 68 509 хил. лв., както и грантови средства от Международен фонд „Козлодуй“. Сред приоритетите в Бизнес план 2017 г. е продължаване търсенето на възможности за финансиране на проекти за технологично обновление на компанията с европейски средства.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички