Банкомати по Черноморието с безбожна такса - теглиш 800 лв., вземат ти 110 лв. такса


Банкомати по Черноморието с безбожна такса - теглиш 800 лв., вземат ти 110 лв. такса
Снимка: iStock/Guliver

22892

Такса за теглене от банкомат, която е достатъчно голяма сякаш всъщност това представлява самото теглене - за такава скандална схема разказва Mediapool. При това схемата е ... законна, или поне така излиза с оглед реакцията на официални институции.

Удръжката за услугата да получиш собствените си пари може да стигне към 10-15% - ако ползваш банкомати ATM на "Euronet" по Българското Черноморие. Ако тегленето е за по-голяма сума, тогава резултатът става особено явен.

Читател твърди, че при опит да изтегли 800 лв. се оказало, че таксата е 110 лв., а случката е от банкомат в Слънчев бряг. В района банкомати на Euronet има още в Несебър и в Равда. Въпросът обаче е какви и колко други банкомати има в съответните райони. Чисто субективни впечатления на туристи са, че "нормалните" банкомати са по-малко, докато тези на Euronet са се увеличили през тази година.

В международния сайт на Euronet се казва, че компанията работи в 170 държави, като има 49 719 банкомати и е извършила 4.7 милиарда трансакции през 2019 година. Информацията в Търговския регистър на България сочи, че дружеството "Юронет Сървисис" е собственост на "И Еф Ти Сървисис Холдинг Б.В." - компания, регистрирана в Холандия. Управители на "Юронет" са трима чужди граждани - гръкът Димитриос Верикиос, унгарецът Андреа Валачай и американецът Рики Лий Уелър. В България компанията е регистрирана с 2 лв. капитал на адрес бул. "Мария Луиза" 9-11 в София.

Община Несебър уверява, че проверява сигнала за безбожната такса. Но Euronet работи след сключен договор точно с общината. Разбира се, Община Несебър не може да влияе на работната политика на компанията, но контролира къде се разполагат банкомати - по процедура за преместваеми обекти и "съгласувана схема от Съвет на директорите на "Слънчев бряг" АД, одобрена от Министерство на туризма по Закон за устройство на Черноморското крайбрежие и разгледана от Комисия за поставяеми обекти в Община Несебър и издадено разрешение за всеки отделен обект".

Оказва се, че в Слънчев бряг (зона Изток т.е. на 650 000 кв. метра) има цели 7 банкомати на "Юронет Сървисис" ЕООД". Извън зоната, стопанисвана от "Слънчев бряг" АД, в комплекса съществуват устройства, които са в частни имоти (хотели и други), както и на територия на Община Несебър, съобщават още от дружеството.

От Съюза на собствениците в Слънчев бряг искат общината да прекрати договорите си с такива некоректни към туристите фирми, заради негативния имидж, който създава на курортния комплекс.

Какво казват от БНБ и НАП - НАУЧЕТЕ ТУК!

Още от Спестявания


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички