Горанов: Няма да успеем да уплътним дефицита, който сме предложили


Горанов: Няма да успеем да уплътним дефицита, който сме предложили
Снимка: БГНЕС

3536

До края на годината няма да успеем да уплътним дефицита, който сме предложили. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на заседание на НСТС.

"Последните дни на месец октомври показват, че и той ще приключи с минимално превишение на приходите над разходите. Трябва да достигнем дефицита, който сме предложили от 3,3%. Няма да успеем да уплътним този дефицит до края на годината", заяви Горанов. По думите му правителството е преценило, че е по-добре да създаде предпоставки европейските програми да могат да бъдат приключени, цитиран от "Фокус".

"Наблюдава се увеличаване на разходите и трансферите в държавния бюджет. Предлагаме дефицит в размер на 3,1% предвид заложения първоначален в размер на 3 %. Това е най-консервативната прогноза - най-лошият сценарий", заяви Горанов. Той посочи, че ревизираната цел за 2016 г. е в размер на 2% от БВП.

"Предлагаме в следващата година да се опитаме да се справим с дефицит от 2% в консолидираната фискална програма. Стъпката на консолидация, която се предлага за следващите две години е 1,4/100 дефицит от БВП и 1/100 от БВП дефицит за 2018 г.", каза още министърът на финансите. Според него прогнозата е приходите да нараснат с 33 млрд. лева към 2016 г. и с 36,27 млрд. лв. към 2018 г., а разходи 34,7 млрд. лв. за следващите две години, като намаляват с 400 млн. лв.

"Наблюдава се тенденция за намаляване на разходите. Не мога да гарантирам, че всички структурни реформи ще се реализират с ефектите и успехите, които ми се иска да очаквам. Продължаваме да работим върху осигуряване на ефективността на разходите, тъй като при ограничен ресурс само чрез ефективност в разходите можем да увеличим ползите за обществото", заяви Горанов.

Tой отбеляза, че една от причините за генерирането на допълнителен дефицит са допълнителните разходи по бюджетите на общините, свързани с програмния период и изборния цикъл, в който местните власти се намират. "Необходими са промени в приходната част, които да отразят реални оценки", добави Горанов.

През 2016 г. се очаква инфлация от порядъка на 0,5% и ускоряване при следващите две години с 1% и 1,9%. Нивото на безработицата ще остане между 8% и 8,5 %.

Реакции в парламента

БСП няма да подкрепи проекта за бюджет за 2016 г., както и актуализация на бюджет 2015 г. С този проектобюджет управляващите ни вкарват в изключително опасна дългова спирала, водеща ни към гръцки сценарий. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев, който прочете декларация от името на ПГ на БСП, предаде БГНЕС.

„Заложено е, че през следващите 3 години държавният дълг на България ще бъде удвоен и ще достигне почти 30 % от БВП или около 15 млрд. евро. Само за 2016 г. правителството на Борисов е заложило теглене на нов колосален дълг от 5,3 млрд. лв. Това е първата голяма стъпка от усвояването на общия държавен заем от 16 млрд. лв. за следващите 3 години”, каза Гечев.

Мартин Димитров от Реформаторския блок запита кой управляваше през 2014 г., когато се случи фалитът на КТБ и имаше рекорден бюджетен дефицит. След подвиквания в залата „Лъжа“ от страна на БСП към Мартин Димитров, председателят на НС Цецка Цачева се намеси с думите:„Колеги, няма да работим с шумове и безредици. Не ме карайте да прекъсвам заседанието, срам за парламента, току-що започнахме”.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички