Стайков: Нужна е по-строга фискална дициплина


Стайков: Нужна е по-строга фискална дициплина
Снимка:

2064

Разходите в държавния бюджет продължават да се увеличават. Трябва да има по-строга фискална дисциплина и намаляване на разходи. Това каза Калоян Стайков, икономист от Института за пазарна икономика, пред "Фокус". 

Според него допълнителните приходи би трябвало да се използват за покриване на дефицита.

„Мерките трябва да са насочени към актуализация на разходите, защото от 2009 година насам, когато започна кризата у нас, държавните разходи не са се свивали. Прогнозата беше тази година да бъдат по-ниски спрямо миналата. Докато бизнесът реагира адекватно на кризата и започна да орязва разходите си в различни насоки, то администрацията не направи такова нещо. Напротив, тя се плъзна по другата плоскост – очакваше кризата да свърши до година-две и всичко да се върне по старо му - да се върнат високите приходи и съответно те да покрият високите разходи, но това нещо не се случи. Частният сектор се приспособи към новата ситуация, с по-ниски разходи, но държавата не го е направила и това нещо предстои да се случи. Алтернативата е да продължат да се трупат бюджетни дефицити и държавни дългове”, каза икономистът.

Стайков каза още, че бюджетните дефицити са много лоша новина за бизнеса и съответно за хората, тъй като те трябва да бъдат покрити или чрез задържане на разходите, или чрез по-високи данъци. Експертът бе категоричен, че трябва да се работи за намаляване на държавния дълг и мерките трябва да са насочени в посока актуализация на разходите.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички