Какво да направите, ако обувките ви се намокрят


Какво да направите, ако обувките ви се намокрят
Снимка: MES.BG

2333

Най-честата последица от дъждовното или кишаво време са мокрите обувки. А ходенето с мокри обувки е не само неприятно, но и може да навреди на вашето здраве. Но поради факта, че повечето хора имат само един чифт обувки на дежурство, обикновено няма достатъчно време за изсушаването им.

Ето защо мнозина бързат да пъхат мокри обувки под батерията, да ги поставят по-близо до огън или други източници на топлина, без да мислят за последствията. Искаме да подчертаем, че това е неправилно, защото има други ефективни начини да помогнете за бързото изсушаване на обувките си.

Правила за сушене на обувки

Защо не можете да изсушите обувките си в близост до източник на топлина? Проблемът тук е, че в такава ситуация материалът започва да изсъхва неравномерно, което води до различни деформации на обувката, поява на пукнатини и необратима загуба на външен вид. Разбира се, никой не иска това. Тази ситуация е двойно неприятна, ако наскоро сте закупили скъп чифт обувки и поради вашето невнимание сте ги съсипали напълно.

За да избегнете това, първото нещо, което трябва да направите, е да избършете повърхността на обувката на сухо, като по този начин премахнете цялата излишна влага. Ако има някаква мръсотия, отстранете я. След това просто напълнете обувките си с ненужни вестници, като предварително сте ги смачкали. Като напъхате плътно обувките си, можете не само да абсорбирате водата, но и да помогнете за възстановяването на формата им. Вместо вестници може да се използва всяка мека хартия или плат. В някои ситуации обувките могат да бъдат увити с хартия дори отгоре.

Друг вариант, който ще ви помогне бързо да изсушите мокрите обувки, е обикновената готварска сол. За да направите това, трябва да я загреете в тиган, след това поставите в здрава торба от плат и да я напъхате вътре в обувките. Ако солта се е охладила и обувките ви все още не са имали време да изсъхнат напълно, повторете всички тези манипулации отново.

Сушилнята за обувки е най-простият и лесен начин за бързо изсушаване на обувките. Такова устройство е евтино, удобно е за използване и не загрява много обувките, така че рискът от всякакви деформации е нулев.

Важно е обувките ви винаги да бъдат сухи и ако ви хване дъжд и се намокрят, тогава трябва да ги изсушете възможно най-скоро. Влажната среда е източник за развитие на патогени, които могат да причинят гъбички. Можете да разпознаете източника на проблеми по характерната миризма на плесен, но за всеки случай обувките трябва да се дезинфекцират и да се отърват от всякакви неприятни миризми. Много е лесно да направите това, достатъчно е да избършете вътрешната повърхност на обувката с тампон, потопен във водороден пероксид. След това остава само да проветрите и изсушите обувките и да се насладите на техния комфорт.

Източник: Магазин за обувки MES.BG

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички