Какво трябва да знаем за отоплението на банята?


Какво трябва да знаем за отоплението на банята?
Снимка: https://www.keramo-bg.com/

10928

Банята е място, на което си струва да се обърне специално внимание при проектирането. То трябва да бъде добре изолирано, проветриво и ефективно отоплявано пространство. Грешките в дизайна могат да доведат до появата на мухъл на мокри, хладни места, от които е трудно влагата да се изпари. Как да отоплявате банята едновременно ефективно и удобно?

В новопостроените жилищни сгради подовото отопление в банята (а също и извън нея) се превръща в стандарт. То работи перфектно с отоплителни системи с ниска температура, например термопомпа или кондензен котел.

Почти всяка керамична плочка е подходяща за системи за подово отопление - както електрически, така и за вода и въздух. Керамиката перфектно провежда топлината (несравнимо по-добре от дървото или панелите), което помага да се оптимизират разходите за отопление. Под въздействието на топлина керамичните плочки за баня не се деформират и не се напукват; те също са устойчиви на влага.

Форматът, шарката и текстурата  на плочките нямат значение. Широкоформатни керамични плочки, големи, средни и малки плочки, правоъгълни, квадратни или шестоъгълни плочки ще работят добре за подово отопление.

В малки бани в жилищни блокове или еднофамилни къщи всеки квадратен сантиметър е от значение. Ето защо си струва да се откажете от "обикновените" радиатори  в полза на решения, които максимизират използването на пространството, съчетавайки няколко функции. Топъл под? - великолепна идея. Нагревател с функция за сушене на кърпи? - също толкова добра идея. Топла стена в банята? - нищо не пречи. Температурата на стената може да бъде до 35ºC, докато температурата на пода не трябва да надвишава 29ºC. Благодарение на такива решения спестяваме ценно място в банята.

Пералня и сушилня в малка баня

В жилищните блокове банята често се използва като пералня и сушилня. Така че трябва да "понесе" допълнителната влага от сушенето на текстил. И тук подовото отопление ще работи перфектно - топлината, идваща от него, се разпределя равномерно в цялото пространство и се издига нагоре.

Източник: bania24.com

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички