Похвати и трикове при риболова на шаран


Похвати и трикове при риболова на шаран
Снимка: nasluka-shop.com

7850

Уловът на всеки различен вид риба си има своите тънкости и се нуждае от специален, индивидуален подход, с който да се подходи към рибата. Този вид улов става все по-популярен сред рибарите и е трудно да се каже, че това е просто хоби или спорт.

Нека се спрем на малко повече информация за шарана. Той е риба, която  може да вирее в почти всякакъв вид водоеми – блата, големи язовири или реки. Размножава се през пролетния период, но ако има достатъчно количество храна, той може да бъде активен дори и в най-студените зимни периоди.

Шаранът е всеяден, като храната му е много разнообразна и може да включва водорасли, миди, малки рибки и други. Въпреки, че е смятан за глупава риба, всъщност шаранът много бързо се научава и привиква с това как да избягва хвърлените куки и стръв на рибарите. Точно затова част от шаранджийския риболов е тактика - как и с какво да надхитрим рибата, използвайки най-иноваторски и интересни методи за направата на линията и монтажите.

Такъми и въдици за улов

Въдици, макари, влакна и много други можете да откриете в секция: риболов на шаран в Nasluka-shop.com . Също така там ще намерите и специализирани двуколенни, триколенни или телескопични шаранджийски пръчки на световноизвестни, доказани марки в сферата на риболова. Качествените марки и производители на пръчки се познават по това че залагат на изработка с висококачествен, устойчив карбон, както и направа по последни световни технологии. Комбинирани са със задължителната част от оборудването - супер здрави и качествени макари тип биг-пит или байтрънър.

Сред едни от най-предпочитаните видове монтажи за улов на трофейни шарани, са safety bolt rig и in-line монтаж, Helicopter rig, Chod rig, Whity pool rig, D-rig и други. За да изберете правилния монтаж е много важно да прецените условията, при които ще се провежда риболовът. Високата успеваемост, големите постижения, ефективност и естествено професионализъм зависят също така от адаптирането на монтажите. То може да се осъществи чрез най-разнообразни аксесоари и принадлежности специализирани именно за улов на шаран - поводи, шлаухи, конуси, leadcore, line aligner, ракети или маркери, които ще допринесат значително за добрите резултати, които ще постигнете по време на риболова.

Подходи

Всеки рибар има различни подходи и тактика, на които да заложи при шаранджийския риболов, някой предпочитата например протеинови топчета – потъващи или pop-up. Други рибари избират естествена и силиконова царевица, както и пелети. След като внимателно подберете правилната стръв, е важно да се спрете и на дип с подходящ аромат. Тук избора обикновено е голям и има разнообразна гама от атрактори и дипове с примамливи плодови, рибни и други аромати.

И както казахме вече, риболовът не е просто обикновено хоби или спорт. Когато сме се подготвили правилно, той е истинско удоволствие за практикуващите го.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички