Димитров: Може да има ръст на заплатите без вреда за икономиката


Димитров: Може да има ръст на заплатите без вреда за икономиката
Снимка: БГНЕС

1883

Заплатите могат да бъдат увеличени със 120 – 150 лв., без икономиката да пострада. Това каза пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров. „Това не значи за всички, но за много сектори е вярно“, коментира той.

Синдикалистът посочи, че в момента хората имат шанс заради дефицита на пазара на труда, който позволява доходите да растат изпреварващо спрямо ръста на БВП. „Увеличението на доходите няма алтернатива и всички партии започнаха да го разбират“, смята той.

По повод дебата за минималната работна заплата президентът на КНСБ каза, че тя трябва да бъде заменена от определените по браншове минимални осигурителни доходи. Това е пътят, който ще ни приближи към Германия - договаряне на браншово ниво, така всеки ще знае колко се плаща на час и на ден за дадения сектор, каза той.

Колективното договаряне у нас трябва да стане толкова силно, колкото в Западна Европа, като това стане със законодателна подкрепа, допълни Димитров.

Следващият парламент трябва по думите му да се включи в решаването на въпроса с липсващите квалифицирани кадри и заплащането, което да ги мотивира да останат в България. Това е най-важният въпрос на икономиката в момента.

Днес темата за пазара на труда ще се обсъжда на среща на синдиката с президента Румен Радев. Пламен Димитров съобщи, че на срещата ще се говори и за дисбалансите в енергийния сектор.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички