Amazon тества хуманоидни роботи, за да "облекчи" служителите


Amazon тества хуманоидни роботи, за да "облекчи" служителите
Снимка: Getty Images

2092

Amazon започна тестването на хуманоидни роботи в своите складове в САЩ, още един знак, че технологичният гигант автоматизира все повече от своите операции.

От Amazon заявяват, че ходът е за „улесняване на служителите да доставят по-добре за нашите клиенти“.

Компанията посочва, че тества нов робот, наречен Digit, който има ръце и крака и може да движи, хваща и борави с предмети по начин, подобен на човека, предава BBC.

Според профсъюз обаче Amazon „се отнася към работниците си като към роботи от години“.

„Автоматизацията на Amazon е надпревара за загуба на работни места. Вече видяхме как стотици работни места изчезват в центровете за изпълнение“, посочва Стюарт Ричардс, организатор в британския профсъюз GMB.

Снимка: Getty Images

От своя страна Amazon отбелязва, че неговите роботизирани системи всъщност са помогнали за създаването на „стотици хиляди нови работни места“. „Това включва 700 категории нови видове работа, в квалифицирани позиции, които не са съществували в компанията преди“, заявяиват от компанията.

Според технологичния гигант, сега има над 750 000 робота, работещи „в сътрудничество“ с хората, като те често се използват за поемане на „силно повтарящи се задачи“.

По думите на главния технолог на Amazon Robotics, Тай Брейди хората са „незаменими“ и оспори предположението, че компанията може да има напълно автоматизирани складове в бъдеще. „Няма част от мен, която да мисли, че това някога ще бъде реалност. Хората са толкова централни за процеса на изпълнение; способността да се мисли на по-високо ниво и да се диагностицират проблеми“, категоричен е той.

Крака, а не колела

Вместо да използва колела за придвижване, Digit ходи на два крака. Освен това има ръце, които могат да вземат и преместват пакети, контейнери, клиентски поръчки и предмети.

Снимка: Getty Images

„Това му позволява да се справи със стъпала и стълби или места в нашето съоръжение, където трябва да се движим нагоре и надолу“, казва Скот Дресър от Amazon Robotics пред BBC.

Той добави, че роботът е прототип и предизивкателството е да се види дали може да работи безопасно с човешки служители. „Това е експеримент, който провеждаме, за да научим малко повече за това как можем да използваме мобилни роботи в нашата среда в Amazon“, казва Дресър.

Той предположи, че страховете от замяна на човешки персонал не съвпадат със случилото се в Amazon. „Нашият опит показва, че тези нови технологии всъщност създават работни места, позволяват ни да растем и да се разширяваме. И видяхме множество примери за това чрез роботите, които имаме днес. Те не винаги работят за съжаление и имаме нужда от хора, които да ги ремонтират“, смята той.

Amazon засили използването на роботи през последните години, тъй като натискът за намаляване на разходите нараства. Миналата година компанията обяви, че тества гигантска роботизирана ръка, която може да събира предмети. Компанията вече използва роботи на колела, за да придвижва стоки около складовете си и вече използва дронове за доставка в два американски щата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Amazon започва да доставя пратки с дрон

Какво гласи мрачната прогноза на Бил Гейтс за изкуствения интелект?

Мъск ще съкращава работници в Tesla, заменя ги робот

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички