Apple е сключила тайна сделка с Китай за 275 млрд. долара


Apple е сключила тайна сделка с Китай за 275 млрд. долара
Снимка: Getty Images/Guliver

3288

Тим Кук инвестира сериозно в усилията да поддържа Apple пред конкуренцията на китайския пазар. Уеб порталът The Information публикува дълъг доклад, описващ усилията на главния изпълнителен директор на Apple за изграждане на силни отношения между Apple и китайските власти и агенции. Позовавайки се на интервюта и директен достъп до вътрешни документи на Apple, докладът посочва сделка за 275 милиарда долара, което предполага, че Apple инвестира сериозно в технологична инфраструктура и обучение в Китай, предаде БГНЕС. Шефът на Apple Тим Кук: Китай не ни е атакувал в търговската война

Необвързващият петгодишен договор на Кук е бил подписан по време на посещение в Китай през 2016 г., отчасти за смекчаване или предотвратяване на регулаторни действия от страна на китайското правителство, които биха могли да имат значителни отрицателни ефекти върху бизнеса на Apple в тази страна.

Освен това Apple е обещала да използва повече компоненти от китайски доставчици в своите устройства, да сключва договори с китайски софтуерни компании, да си сътрудничи по технологиите с китайски университети и да инвестира директно в китайски технологични компании. Apple обещава да инвестира много повече милиарди долари "в сравнение с това, което компанията вече харчи в Китай годишно." Част от тези пари ще бъдат използвани за изграждане на нови търговски обекти, изследователски и развойни центрове и проекти за възобновяема енергия, както е предвидено в споразумението.

Към днешна дата Apple до голяма степен спазва своята част от сделката и докладът описва изключителни случаи, в които Apple се е възползвала от сделката и успешно е заобиколила ограничения, които иначе биха били наложени на чуждестранни компании в Китай. 

Например, ключовете за криптиране на потребителски данни в iCloud за региона се контролират от Apple, въпреки усилията на правителството да „насърчава, натиска или принуждава“ чуждестранни компании да предадат отговорността за тези данни на китайски компании. От друга страна, задължението на Apple да спазва разпоредбите и регулаторните политики на китайското правителство е част от споразумението и Apple често е изпълнявала изисквания за премахване на приложения и съдържание, които противоречат на приоритетите и целите на държавата.

Apple има по-добри резултати в Китай от конкурентните американски технологични компании и в доклада се казва, че това до голяма степен се дължи на лобирането на Тим Кук, подписването на сделки и изграждането на добри взаимоотношения. Година на големи печалби за Apple и Тим Кук

В доклада на уебсайта The Information се казва, че китайският пазар представлява 19 процента от общите продажби на Apple, спрямо 4 процента година по-рано. Освен това Counterpoint Research наскоро публикува статистика, че Apple се е превърнала в най-голямата марка смартфони в Китай.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички