Bayer ще произвежда ваксината на CureVac от 2022 г.


Bayer ще произвежда ваксината на CureVac от 2022 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

2395

Химическият гигант Bayer обяви, че ще произвежда от 2022 г. коронавирусната ваксина, която германската фармацевтична компания CureVac разработва, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. 

"Щастлив съм да ви кажа, че разполагаме с необходимия капацитет за производство на ваксината, базирана на РНК на CureVac," каза пред журналисти ръководителят на фармацевтичните продукти на Bayer Стефан Улрих. 

Той добави, че компанията ще се стреми да произведе 160 милиона дози през първите 12 месеца. 

Съобщението беше направено часове преди германските политически лидери и производителите на ваксини да се срещнат на фона на продължаващото разочарование от бавната кампания на ЕС за ваксинация

"Нашите дискусии с правителството ясно показаха, че наличността на ваксини трябва да се увеличи", каза Улрих на пресконференция с германския министър на здравеопазването Йенс Шпан. 

Докато Bayer добие опит в производството на ваксини, компанията предлага "силно ноу-хау в разработването на биотехнологични продукти", добави той. 

Ваксината на CureVac все още не е получила зелена светлина от регулаторите, но министърът на здравеопазването Шпан заяви днес, че "е на път за одобрение през следващите седмици". 

CureVac започна последните изпитвания в трета фаза на кандидата си за ваксина в средата на декември, като включи повече от 35 000 доброволци в Европа и Латинска Америка. Главният изпълнителен директор на CureVac Франц-Вернер Хаас заяви, че неговата компания ще произведе няколко стотин милиона дози собствена ваксина до края на 2021 година. 

През юни германското правителство взе 23-процентен дял в компанията за 300 милиона евро. То също така предостави 252 милиона евро безвъзмездна помощ за изследвания на коронавируса

CureVac влезе в международните заглавия през март, когато се появиха слухове, че тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп иска изключителен достъп на САЩ до нейната коронавирусна ваксина - твърдение, отречено от двете страни.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички