Coca-Cola спечели повече от очакваното, предвижда още по-големи приходи


Coca-Cola спечели повече от очакваното, предвижда още по-големи приходи
Снимка: Getty Images/Guliver

5234

Coca-Cola Co се присъедини към конкурента си PepsiCo Inc и повиши очакванията си за приходи и печалба. Двата най-големи производителя на безалкохолни напитки в света се възползват от многобройни увеличения на цените, които досега не успяха да намалят търсенето.

Акциите на Coca-Cola поскъпнаха с 2,3%, след като компанията надмина прогнозите за приходите и печалбата за третото тримесечие, пише Reuters. Във време на криза: Потребителските гиганти печелят все повече

На коригирана база Coca-Cola спечели 69 цента на акция при нетни приходи от 11,1 милиарда долара. Анализаторите очакваха печалба от 64 цента на акция при приходи от 10,52 милиарда долара, според данни на IBES от Refinitiv.

Силните позиции на Coca-Cola и Pepsi на световния пазар на газирани напитки ги насърчиха да повишат цените тази година поради очакванията, че техните продукти обичайно са едни от последните, които ще усетят удара по време на икономическо забавяне.

Средните продажни цени са скочили с 12% през септемврийското тримесечие, съобщи производителят на Sprite и Fanta, докато количествата на единични кутии са се увеличили с 4%. "Това е много по-стабилен ръст на обема, отколкото обикновено бихме очаквали, предвид ценовите действия, които предприемат (Coca-Cola и Pepsi)", казва анализаторът на Bernstein Калъм Елиът.

Въпреки това ръководителите на Coca-Cola предупреждават, че се появяват признаци, че инфлацията засяга все по-сериозно покупателната способност на потребителите, особено в Европа. Потребителското търсене в категории като сокове и бутилирана вода в региона се измества към по-евтини търговски марки, казват те.

Главният изпълнителен директор Джеймс Куинси каза, че компанията е подготвена за по-пестеливи клиенти и смята да пусне бутилки с по-малък капацитет и намали броя на кутийките в по-големите опаковки, за да поддържа цените по-стабилни.

"Когато сегментирате населението, има определени групи, които ще бъдат подложени на по-голям натиск (от инфлацията) от други. Това е възможност да им предложим решения на цена, която ще бъде ефективна за тях.", казва финансовият директор Джон Мърфи, цитиран от Bloomberg.

Органичните приходи на компанията, които изключват влиянието на валутни промени и придобивания, се увеличиха с 16% през третото тримесечие, значително надвишавайки очаквания от анализаторите ръст от 9,8%.

Coca-Cola предвижда органичните приходи да нараснат с 14% до 15% през 2022 г., в сравнение с предишни очаквания за увеличение от 12% до 13%. Дружеството повиши прогнозата си за растеж на коригираната печалба на акция за цялата година до 6-7%, вместо досегашните 5-6%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нови 2 200 съкращения в Coca-Cola

Coca-Cola и Carlsberg затвориха заводите си в Украйна

Coca-Cola купува кафе веригата Costa

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички