Държавата спасила заведенията от фалит


Държавата спасила заведенията от фалит
Снимка: iStock/Guliver

3523

Правителството ще продължи да подпомага сектора на ресторантьорите, който пострада по време на корона кризата. От КТ "Подкрепа" се появиха обвинения, че мярката с намаленото ДДС не е подействала по начина, по който е било обещано това да стане пред премиера и правителството.

Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов обясни пред БНТ, че секторът за пореден път е нападнат без основание. Той припомни, че по тяхно настояване е бил увеличен минималният осигурителен доход на 800 лева. Това са 190 лева повече от минималната работна заплата за страната като това е станало веднага с вдигането на ДДС.

Ефектът от намаляването на ДДС е поразителен, обясни Алибегов. Бързата реакция на правителството и в частност на премиера е успяла да запази близо 70% от бранша от фалит. Сега има желание да бъде намален данъкът за доставка по домовете. Започнали са разговорите по темата.

Алибегов обясни, че браншовите организации искат изсветляване на сектора. През последните два месеца се работи тясно с Националната агенция по приходите, с Инспекция по труда, с Министерство на труда и социалната политика.

"Имаме желание. Срещаме подкрепа от институциите и мисля, че нещата ще се получат. Все пак във всеки един икономически отрасъл има сив сектор просто ние сега се заехме да борим нашия", посочи той.

Алибегов обясни, че от сектора биха искали тази намаленото ДДС да остане, но за целта бизнесът трябва да докаже, че го заслужава. За момента не се водят разговори за удължаването й, защото е прекалено рано. По-високи ли са цените по заведенията това лято?

Цените не са намалени. Алибегов каза, че още в самото начало са обяснили, че намаляването на ДДС е икономическа помощ за самия бизнес. Целта е била да се запази бизнесът, за да няма освобождаване на служители. Следващата мярка е била за слежителите. Първо са вдигнати заплатите, след това е получена помощ от държавата, а намаленото ДДС помага на собствениците да оцелеят.

"Ние запазваме нашите служители въпреки 45% спад на оборота на заведения. Ние продължаваме да поддържаме, в по-голямата си част, персонала от 2019 г."

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички